Wouter Hoeffnagel - 01 juli 2024

Financieel leiders zien kansen in GenAI

Financieel leiders verwachten dat generatieve AI (GenAI) de meest impactvolle use case zal hebben in het verklaren van verschillen tussen afwijkingen in voorspellingen en budgetten. Ook in het classificeren van omzet-/uitgavengegevens en managementrapporten zien zij kansen.

Financieel leiders zien kansen in GenAI image

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner onder 100 financiële leiders, uitgevoerd in november 2023. Het onderzoek toont de GenAI-use cases waarvan leiders in de financiële sector verwachten dat ze in 2024 de meeste impact gaan hebben op hun functie (zie figuur 1). “De verklaring voor prognoses en budgetvarianties, aangezien de meest gekozen optie de beschikbaarheid weerspiegelt van ingebedde GenAI-interfaces binnen business intelligence-tools”, zegt Clement Christensen, Senior Director Analyst, Research, bij de Gartner Finance-praktijk. “Hierdoor kunnen gebruikers zoekopdrachten in natuurlijke taal uitvoeren om snel bekende veelvoorkomende oorzaken van variantie te beoordelen.”

Figuur 1. De gebruiksscenario’s voor GenAI die naar verwachting de grootste impact hebben in de financiële wereld in 2024

Bron: Gartner (juni 2024)

Recente GenAI-ontwikkelingen maken gebruik van verfijnde modellen, wat ze beter in staat stelt tot het ondersteunen van taken die verband houden met voorspellingen, varianties, sectorinformatie en andere factoren die hypothesen genereren over bedrijfsprestaties. Zij kunnen worden getest via statistische modellen.

Meerdere uitdagingen

Als het gaat om potentiële uitdagingen rond de implementatie van GenAI, verwachten financiële leiders te maken te krijgen met problemen rond talent, gegevensnauwkeurigheid en -beheer, technische compatibiliteit, budgettering en verandermanagement. De accuraatheid van data en de beperkingen van talent baren iets meer zorgen, hoewel de redelijk gelijkmatige verdeling van andere potentiële obstakels de relatief beperkte ervaring van financieel leiders met GenAI bevestigt.

“GenAI draait helemaal om grote taalmodellen. De kern van het financiële werk ligt echter niet in natuurlijke taal, maar in cijfers. Veel financiële leiders wachten nog steeds op een GenAI-toepassing die op betrouwbare wijze complexe berekeningen kan verwerken”, aldus Christensen. “Voor de meeste financiële teams zal GenAI de komende jaren waarschijnlijk een interface zijn voor interactie met andere AI-modellen op basis van machine learning of andere niet-generatieve modellen.”

Open geest en belanghebbenden betrekken

Financiële leiders die GenAI in hun functie willen adopteren moeten volgens Gartner een open geest hebben en de belangrijkste belanghebbenden, waaronder het financiële leiderschap en de IT-teams, betrekken om prioriteiten en verwachtingen te bespreken. Ze moeten daarnaast volgens de marktonderzoeker bepalen wanneer ze leveranciers moeten benaderen om te helpen bepalen welke GenAI-aanbiedingen de moeite waard zijn om aan te schaffen voor de behoeften van de organisatie. Ten slotte stelt Gartner dat CFO's vóór implementatie kritische gegevens bij de respectievelijke eigenaren moeten controleren om te beslissen welke wijzigingen moeten worden geïmplementeerd voor gebruik door een GenAI-model.

“Financiële leiders zien potentieel in de toegankelijkheid van GenAI in de financiële wereld, maar er blijven geldige vragen bestaan ​​over betrouwbaarheid, nauwkeurigheid, controleerbaarheid en kosten, evenals gegevensprivacy en beveiliging”, aldus Christensen.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'The Current State of Genative AI Use and Adoption in Finance'. Niet-klanten hebben toegang tot onderzoek naar 'Digital Finance Transformation via AI-Enabled Outsourcing' of kunnen de webinar 'Unlocking the Future of Finance with AI' van Gartner bekijken.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!