Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2024

Nokia neemt Infinera over

Nokia neemt Infinera over, een Amerikaanse bedrijf gespecialiseerd in optische netwerktechnologie. Het Finse netwerkbedrijf krijgt hiermee onder meer technologie voor optishe netwerken in handen, en versterkt zijn aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse markt. Nokia betaalt 2,3 miljard dollar, omgerekend zo'n 2,15 miljard euro, voor Infinera.

Nokia neemt Infinera over image

Met de overname versterkt Nokia zijn optische netwerkbusiness en wil het zijn product roadmap uitbreiden en versnellen. Zo breidt het bedrijf zijn ontwikkelteam rond digitale signaalprocessors (DSP's) uit, krijgt het meer expertise op het gebied van siliciumfotonica en indiumfosfide-gebaseerde halfgeleiders in handen, en breidt het zijn kennis op het gebied van photonic integrated circuit (PIC) technologie uit.

Efficiënter werken

Nokia verwacht door de overname efficiënter te kunnen werken en de combinatie tegen 2027 voor bijna 200 miljoen euro aan synergieën oplevert. Het gaat daarbij onder meer om efficiëntiewinst in de leveranciersketen, lagere operationele kosten door het optimaliseren van zijn portfolio en de integratie van de productportfolio om tot lagere ontwikkelkosten te komen. Tegelijkertijd verwacht Nokia zo'n 200 miljoen euro te moeten investeren in het integreren van beide partijen.

Het Finse netwerkbedrijf betaalt 2,3 miljard dollar voor Infinera, waarbij 70 procent wordt betaald in cash en 30 procent in aandelen. Aandeelhouders krijgen daarbij de keuze tussen een cashbedrag, aandelen in Nokia of een combinatie van beide opties. De deal moet nog worden goedgekeurd door aandeelhouders en toezichthouders. Nokia hoopt de overname in de eerste helft van 2025 te kunnen afronden.

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!