Wouter Hoeffnagel - 28 juni 2024

Minister Paul van OCW: 'Google Workspace na enkele aanpassingen veilig voor gebruik door scholen'

Scholen kunnen veilig gebruikmaken van Google Workspace, op voorwaarde dat zij een aantal instellingen aanpassen en werken volgens de bevindingen van SURF en SIVON. Dit maakt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bekend.

Minister Paul van OCW: 'Google Workspace na enkele aanpassingen veilig voor gebruik door scholen' image

In 2021 bleek dat Google Workspace for Education, ChromeOS en Chromebooks niet voldeden aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De Nederlandse overheid ging hierop in gesprek met Google, dat beloofde aanpassingen door te voeren om de oplossing in lijn te brengen met de AVG. Uit onderzoek van SURF en VISON blijkt nu dat er geen hoge risico's meer verbonden zijn aan het gebruik van Google-diensten in het Nederlandse onderwijs, meldt minister Mariëlle Paul van OCW.

Nieuwe instellingen

Om veilig met Google Workspace te kunnen werken moeten scholen wel zelf een aantal nieuwe instellingen doorvoeren, meldt de minister. Ook SURF wijst hierop. Het gaat onder meer om het uitschakelen van de Google Web Store, Google Play-integratie en Privacy Sandbox. Sommige van de geadviseerde aanpassingen zijn alleen mogelijk in de betaalde versie van Google Workspace. SURF en SIVON adviseren scholen daarom alleen de betaalde versie te gebruiken.

De partijen raden daarnaast aan de standaard ingestelde zoekmachine Google te wijzigen in een privacyvriendelijker alternatief, zoals DuckDuckGo of Startpage. Ook adviseert SURF het overwegen van een adblocker.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!