Redactie - 29 juni 2024

VS loven 10 miljoen dollar uit voor arrestatie Russische cybercrimineel

De Amerikaanse autoriteiten loven een beloning van 10 miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de opsporing en arrestatie van de 22-jarige Rus Amin Timovich Stigal. Stigal zou betrokken zijn bij de inzet van de WhisperGate-malware tegen onder meer de Oekraïense overheid. De malware is specifiek ontwikkeld om systemen te vernietigen.

VS loven 10 miljoen dollar uit voor arrestatie Russische cybercrimineel image

Dit maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Stigal zou banden onderhouden met de Russische geheime dienst GRU. Begin 2022 zou hij met behulp van de WhisperGate-malware systemen van de Oekraïense overheid hebben aangevallen. WhisperGate is ontworpen om op het eerste oog ransomware te lijken. In werkelijkheid gaat om het zogeheten wiper-malware, die bedoeld is om getroffen systemen en aanwezige data te vernietigen.

WhisperGate is volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie niet alleen ingezet tegen Oekraïense doelen, maar ook tegen doelen in landen die het land steunen. Het gaat onder meer om doelen in de Verenigde Staten. Stigal kan bij een veroordeling een celstraf tot vijf jaar opgelegd krijgen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!