Wouter Hoeffnagel - 01 juli 2024

EC: Miljardeninvestering van Microsoft in OpenAI is geen verkapte fusie

De miljardeninvestering van Microsoft in OpenAI is niet in strijd met Europese antimededingingswetgeving, oordeelt de Europese Commissie. Het Amerikaanse techbedrijf heeft met zijn investering geen zeggenschap gekregen over OpenAI, waardoor dit niet gezien kan worden als een verkapte overname.

EC: Miljardeninvestering van Microsoft in OpenAI is geen verkapte fusie image

Microsoft investeerde eerder 13 miljard dollar in OpenAI. Het kreeg toen ook een zetel in het bestuur van het AI-bedrijf. De Europese Commissie startte in januari een onderzoek naar de investering, met als focus in hoeverre de investering Microsoft zeggenschap gaf over OpenAI.

Geen Europees fusieonderzoek

Het concludeert nu dat dit niet het geval is, meldt Eurocommissaris Margrethe Vestager. De Europese Commissie opent dan ook geen fusieonderzoek naar de investering. Wel meldt de commissie dat het toezicht blijft houden op de samenwerking tussen beide bedrijven, en dit toezicht aanscherpt. De focus ligt daarbij onder meer op exclusiviteitsclausules tussen beide bedrijven.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten lopen onderzoeken naar de miljardeninvestering. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) zou wel van plan zijn een formeel antimededingingsonderzoek te starten naar de investering.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!