Witold Kepinski - 02 juli 2024

JenV ondertekent intentieverklaring API strategie

Onlangs heeft Raymond Kers (Domeinhouder Gegevensdiensten) namens het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) de API strategie van de Nederlandse overheid ondertekend. Dit betekent dat het ministerie van JenV daar waar het kan, de principes van deze strategie gaat overnemen en toepassen. Hiermee voegt het ministerie zich bij andere grote overheidsorganisaties die deze verklaring hebben ondertekend.

JenV ondertekent intentieverklaring API strategie image

De API Strategie van de Nederlandse overheid bevat afspraken en standaarden om API’s te ontwerpen, te beveiligen, toegankelijk te maken en te gebruiken. De ondertekening vond plaats tijdens een door en voor JenV georganiseerde API kennisdag. 

Geïnspireerd op de bijeenkomsten van het Kennisplatform API’s, waarin verschillende partijen samenwerken aan de toepassing en doorontwikkeling van API’s. Op deze dag werden collega’s van JenV geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van API’s. Zo presenteerde, de justitiële documentatiedienst Justid het eerste resultaat van de samenwerking tussen Developer Overheid (DON) en het ministerie. 

Vanwege de gevoeligheid van veel gegevens binnen JenV, is het van belangrijk dat data niet zomaar wordt gedeeld wordt. Daarom is er, naar het voorbeeld van het DON-principe, een eigen API-catalogus voor JenV ontwikkeld die op onderdelen in sync zal lopen met DON.

Meer over dit onderwerp

Het Kennisplatform API’s vormt samen met Developer Overheid(link naar andere website) de technische kant van het programma Data bij de Bron. Deze onderdelen maken het samen mogelijk om het principe Data bij de Bron technisch te implementeren, terwijl de organisatorische kant van het programma zich richt op voorlichting en promotie ervan. In contact komen met het team van Developer Overheid? organiseert elke laatste donderdag van de maand een samenwerkdag voor developers(link naar andere website) en designers die voor of met de overheid werken.

De volgende reguliere bijeenkomst van het Kennisplatform API’s is op 18 september.(link naar andere website) Het platform is nog op zoek naar nieuwe deelnemers en nominaties voor de Gouden API(link naar andere website).

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!