Wouter Hoeffnagel - 05 juli 2024

Verouderde IT-apparaten in veel gevallen nodeloos bewaard

Meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven bewaart verouderde IT-producten, in plaats van ze te recyclen of hergebruiken. Niet alleen brengt dit milieu- en veiligheidsrisico's met zich mee, maar het leidt ook tot onnodige kosten.

Verouderde IT-apparaten in veel gevallen nodeloos bewaard image

Dit blijkt uit recent onderzoek dat Mantap Global namens Dustin heeft uitgevoerd onder meer dan 1.800 IT-procurementmanagers in Scandinavië en de Benelux. Veel bedrijven slaan oude apparatuur op in opslagruimtes of lockers op kantoor. Dustin wijst op diverse negatieve gevolgen van deze werkwijze. Zo kan het opslaan van oude IT-producten negatieve gevolgen hebben voor het milieu. Elektronisch afval bevat vaak gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn als ze niet correct worden afgevoerd.

Veiligheidsrisico's en onnodige kosten

Denk echter ook aan veiligheidsrisico's. Zo kan verouderde IT-apparatuur nog steeds gevoelige gegevens bevatten, wat een veiligheidsrisico vormt als onbevoegden toegang krijgen tot de gegevens. Ook leidt het bewaren van apparatuur tot onnodige kosten. Zo dalen oude IT-producten snel in waarde. Als de apparaten ongebruikt blijven, kan het bedrijf ze niet meer verkopen of recyclen terwijl ze nog restwaarde hebben. Bedrijven kunnen dus aanvullende inkomsten genereren door oude IT-producten aan te bieden voor hergebruik of recycling. Bovendien draagt dit bij aaneen duurzamer en veiliger beheer van de IT-producten van het bedrijf.

René Schenk, Business Unit Director Large Corporate and Public bij Dustin in Nederland, raadt bedrijven aan om oude IT-producten niet langer op te slaan. Ze kunnen worden gerefurbished en hergebruikt, waardoor de levensduur van deze producten wordt verlengd en bedrijven bijdragen aan een circulaire economie. De materialen van deze producten kunnen uiteindelijk worden gebruikt om nieuwe producten mee te maken.

'Niet moeilijk en duur'

"De IT-opslag op kantoor opruimen is natuurlijk een perfect klusje voor tijdens een rustige dag in de zomer. Daarnaast is oude IT-apparatuur inleveren voor takeback niet moeilijk en ook niet duur. De meeste producten, zoals computers, monitoren en mobiele telefoons, kunnen opnieuw worden gebruikt. Door gegevens te wissen en de producten op te knappen (refurbish), krijgen ze een tweede leven", aldus René Schenk.

Het proces is ziet er als volgt uit:

  • Er wordt een rolcontainer gebracht bij het bedrijf, waar de oude IT-apparatuur in kan worden gedaan.
  • De apparatuur wordt vervolgens naar een takebackcentrum gebracht, waar alle informatie wordt gewist.
  • De producten die herbruikbaar zijn, worden opgeknapt en doorverkocht, terwijl de rest wordt gerecycled.

Door deze stappen te nemen, kunnen bedrijven hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verminderen, de beveiliging van hun gegevens verbeteren en de kosten van oude IT-apparatuur verlagen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!