Wouter Hoeffnagel - 11 juli 2024

Russische beïnvloedingscampagne verstoord door Nederland en VS

Een Russische digitale campagne is verstoord door een samenwerking van de Amerikaanse FBI, Cyber National Mission Force (CNMF) en de Nederlandse AIVD, MIVD en Nationale politie. Daarbij is een Nederlandse server offline gehaald die werd ingezet voor deze campagne, die was gericht op het beïnvloeden van het Amerikaanse publieke debat.

Russische beïnvloedingscampagne verstoord door Nederland en VS image

Het is zeer waarschijnlijk dat de Russische overheid betrokken is bij de ontwikkeling van de aangetroffen software die wordt gebruikt in de campagne, melden de AIVD en MIVD. 

Met behulp van deze software kunnen fictieve social media-profielen worden gecreëerd, die ook wel internettrolls worden genoemd. Deze profielen worden vervolgens ingezet bij het uitvoeren van digitale beïnvloedingscampagnes.

De Nederlandse inlichtingendiensten achten het 'zeer waarschijnlijk' dat de software door Rusland is ingezet voor het beïnvloeden van het Amerikaanse publieke debat. Er zijn geen aanwijzigingen dat de offensieve cybercampagne ook is ingezet voor het beïnvloeden van het publieke debat in Nederland of andere Europese landen.

'Samen onze democratieën beschermen'

Minister van Defensie Ruben Brekelmans: 'Samen moeten we onze democratieën beschermen tegen Russische inmenging. Door onze uitstekende digitale infrastructuur vinden continu cyberaanvallen plaats via ons land. Onze Nederlandse diensten MIVD en AIVD hebben partners in de VS geholpen een Russische beïnvloedingscampagne te verstoren. Een mooi voorbeeld van een gezamenlijke actie: daar mogen we trots op zijn.'

Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark: 'De AIVD en de MIVD waarschuwen al langer om waakzaam te zijn voor heimelijke beïnvloeding door staten zoals Rusland. Ze laten met deze operatie zien dat ze in staat zijn hiertegen op te treden, ook samen met bevriende diensten. Ook als de beïnvloeding in een ander land plaatsvindt en gebruik maakt van Nederlandse infrastructuur. Petje af dat dit met inzet van velen is gestopt!'

Lees alle details verder hier.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!