Wouter Hoeffnagel - 14 juli 2024

Cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten gesimuleerd tijdens cyberoefening

Door de politie, het Openbaar Ministerie (OM), 32 gemeenten en verschillende veiligheidsregio’s in Noord-Holland is deze week een cyberoefening uitgevoerd. Bij de oefening werd een cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten gesimuleerd en werden diverse scenario's behandeld, waaronder een ransomware-aanval.

Cyberaanval op Noord-Hollandse gemeenten gesimuleerd tijdens cyberoefening image

Corien Fahner, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket Noord-Holland: “Het bestrijden van cybercime vraagt om een gezamenlijke aanpak, ook vanuit de driehoek (politie, OM en gemeenten). Naast het bestrijden van deze vorm van criminaliteit, is het je bewust zijn van de gevaren misschien nog wel belangrijker, want voorkomen is beter dan genezen. Deze cyberoefening is daar een goed voorbeeld van. Door gezamenlijk met elkaar te oefenen creëren we bij alle betrokken partijen bewustwording over verschillende vormen van cybercrime. Daarnaast kunnen we door zo’n oefening elkaar sneller vinden en weten we beter van elkaar wie welke rol heeft tijdens een cyberaanval.”’

De oefening is tot stand gekomen in samenwerking met NHVeilig, een samenwerkingsverband van 32 gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie binnen de eenheid Noord-Holland. De partijen noemen samenwerking een effectieve manier om lokale problemen samen met politie, OM en andere partners in een regionale context te bekijken en aan te pakken.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!