Wouter Hoeffnagel - 12 juli 2024

Europese Commissie: X schendt op meerdere manieren de DSA

Social media-platform schendt op meerdere manieren de Digital Services Act (DSA), concludeert de Europese Commissie op basis van onderzoek. Indien X er niet in slaagt de bezwaren die de commissie met het bedrijf heeft gedeeld weg te nemen, kan het bedrijf een boete opgelegd krijgen.

Europese Commissie: X schendt op meerdere manieren de DSA image

Allereerst hekelt de Europese Commissie de blauwe vinkjes op X, die het in strijd met de gebruikelijke werkwijze in de industrie en misleidend voor gebruikers noemt. Doordat iedereen zich kan registreren voor een blauw vinkje hebben zij een negatieve invloed op het vermogen van gebruikers op vrije en geïnformeerde beslissingen te nemen over de authenticiteit van accounts en content.

Onvoldoende transparantie rondom advertenties

Daarnaast voldoet X niet aan de eisen uit de DSA met betrekking tot transparantie op het gebied van advertenties. Zo biedt het geen doorzoekbare en betrouwbare database met advertenties aan. Het bedrijf zou deze database via ontwerpfeatures en toegangsbarrières juist ongeschikt maken voor het bieden van transparantie aan gebruikers.

Tot slot deelt X zijn publieke data niet met onderzoekers, wat de DSA wel voorschrijft. Specifiek biedt X onderzoekers onafhankelijke toegang tot zijn publieke data, bijvoorbeeld via scraping. Het proces van X rondom het bieden van toegang tot zijn API's zou onderzoekers daarnaast ontmoedigen onderzoeksprojecten uit te voeren, of hen dwingen te betalen voor data.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!