Witold Kepinski - 15 juli 2024

AWS realiseert versnelt duurzame energiedoelstellingen zeven jaar voor op schema

Amazon heeft haar duurzaamheidsambities aanzienlijk versneld en al haar doelen voor hernieuwbare energie veel eerder dan verwacht behaald. In 2023 werd al 100 procent van de elektriciteit die Amazon gebruikt tijdens haar activiteiten gedekt door hernieuwbare energiebronnen. Dit succes - gerealiseerd vijf jaar na de lancering van haar duurzaamheidsplan - komt zeven jaar voor de gestelde deadline en markeert een belangrijke mijlpaal in het streven van het bedrijf om in 2040 klimaatneutraal te zijn. AWS draagt bij aan deze doelstellingen middels haar infrastructuur, die tot 4,1 keer efficiënter is dan lokale infrastructuur. Dit maakt het mogelijk de CO2-voetafdruk van AI-werkbelastingen met wel 99 procent te verminderden. Dat blijkt uit het Sustainability Report van Amazon dat deze week is gepubliceerd.

AWS realiseert versnelt duurzame  energiedoelstellingen zeven jaar voor op schema image


Amazon heeft zich in 2019 gecommitteerd aan The Climate Pledge met duidelijke doelen voor al haar activiteiten, inclusief AWS. Als werelds grootste zakelijke inkoper van hernieuwbare energie investeert Amazon al vier jaar op rij in honderden zonne- en windenergieprojecten wereldwijd. Deze inspanningen worden voortgezet, met een focus op diverse CO2-vrije energiebronnen - zoals kernenergie, batterijopslag en andere nieuwe technologieën - om in de komende decennia op een duurzame manier aan de energiebehoeften te voldoen. Als onderdeel van deze evolutie blijft zij investeren in zonne- en windenergie, maar verschuift AWS het blikveld ook naar andere CO2-vrije energiebronnen, zoals kernenergie.

Ook in de toekomst geeft AWS onverminderd invulling aan haar missie om volledig klimaatneutraal te worden. “Tegelijkertijd verandert de weg hiernaar toe ingrijpend onder invloed van de opkomst van generatieve AI”, vertelt Danielle Gorlick, General Manager Benelux van AWS. “We blijven nadrukkelijk investeren in de ontwikkeling van AI-oplossingen, maar doen er tegelijkertijd alles aan om onze datacenters - inclusief servers en hardware - en de manier waarop we AI-toepassingen en -modellen van energie voorzien, efficiënter te maken en de CO2-voetafdruk te verlagen: van de infrastructuur die de servers van stroom voorziet tot technologie voor de koeling van datacenters. Dat betekent ook dat klanten hun CO2-voetafdruk van hun AI- en machine learning workloads aanzienlijk kunnen verlagen door van on-premise naar AWS te verhuizen. Zo blijkt uit onderzoek van Accenture dat de infrastructuur van AWS tot 4,1 keer efficiënter is dan on-premise infrastructuur en de CO2-uitstoot van AI-workloads met 99 procent kan worden verminderd.”

Energy

Ook streeft AWS ernaar om in 2030 volledig CO2 positief te zijn voor haar datacenteractiviteiten, waarbij meer water wordt teruggegeven aan de landen waar zij actief is dan er wordt gebruikt. Tegen het einde van 2023 was 41 procent van deze doelstelling al gerealiseerd. Verder heeft AWS een overzicht opgesteld van leveranciers bij wie nog veel te winnen is op het gebied van CO2-reductie, zoals transportbedrijven en leveranciers van machines, apparatuur en IT-infrastructuur. Met ingang van 2025 zal AWS deze leveranciers vragen een strategie op te stellen over hoe zij de CO2-uitstoot als gevolg van hun activiteiten in de komende jaren gaan reduceren.

AWS blijft vooroplopen door innovatie op verschillende niveaus. Door samen te werken met leveranciers van verdampingsmedia optimaliseert zij bijvoorbeeld de koelings-efficiëntie van haar datacentersystemen. De investering in AWS-chips - zoals de energiezuinige Inferentia2 machine learning accelerator - verhoogt de prestaties per watt tot wel 50 procent en verlaagt de kosten met maximaal 40 procent in vergelijking met andere oplossingen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!