Redactie - 15 juli 2024

Banken en aandeelhouders steken anderhalf miljard dollar in Atos

Het Franse Atos krijgt voor 1.675 miljard euro aan toezeggingen van banken en bestaande aandeelhouders. Het geld is bedoeld voor de herstructurering van Atos en het klaar maken van het bedrijf voor de toekomst.

Banken en aandeelhouders steken anderhalf miljard dollar in Atos image

Het akkoord, omschreven als een zogenaamde lock-up agreement, geeft de nodige financiële steun aan Atos en wordt 50/50 gedragen door banken en bepaalde aandeelhouders. Andere aandeelhouders kunnen nog tot 22 juli nog instappen.

Tijdelijke financiering

Verder laat Atos weten dat ook een tijdelijke financiering van 800 miljoen euro rond is, waarvan 450 miljoen euro nu al beschikbaar is. Dat geeft het bedrijf de middelen om overeind te blijven tot de grote herstructurering is afgerond. Eerder liet het bedrijf al weten dat dat rond de jaarwisseling klaar moet zijn.

Jean-Pierre Mustier, voorzitter van de raad van bestuur van Atos, noemt het lock-up akkoord een ‘belangrijke mijlpaal in ons financieel herstructureringsproces’. Hij dankt het managementteam voor het werk van de afgelopen maanden. ‘Deze belangrijke stap verzekert de houdbaarheid van de activiteiten van Atos in de belangen van onze werknemers en klanten.’

Zwaar weer

Atos bevindt al lange tijd in zwaar weer. Na een periode waarin CEO’s elkaar afwisselden begon het bedrijf begin dit jaar noodgedwongen aan een structurele redding en reorganisatie. Het bedrijf moest een schuldenberg van 3,6 miljard euro aflossen, waaronder enkele kortlopende schulden.

Eind juli leek die redding er te komen, maar een consortium rond sectorgenoot OnePoint haakte uiteindelijk af en OnePoint zelf wou uit het bedrijf. Sindsdien zit het bedrijf opnieuw rond de tafel met banken en schuldeisers. Er zijn plannen om onderdelen te verkopen, waar ook de Franse staat mee gemoeid is.

Prominente rol rond Euro 2024

De plannen voor een financiële doorstart staan tegelijk in fel contrast met de activiteiten van Atos. Terwijl banken, aandeelhouders en schuldeisers vergaderen over de toekomst, is het bedrijf de prominente technologie-integrator van Euro 2024, en speelt het een vergelijkbare rol op de Olympische Spelen in Parijs binnenkort.

Atos is tegelijk ook voor de Franse staat (net als voor de Vlaamse en de Nederlandse overheid) een belangrijke IT-partner. Dat maakt dat velen willen dat het bedrijf wordt gered. Maar de weg er naartoe lijkt stilaan meer op een hordeloop dan een sprint. Met de ambitie om niet te eindigen in een marathon.

In samenwerking met Data News

Cyber Future Event Inge Romijn BW DIC Awards BW tm 21-10-2024
Cyber Future Event Inge Romijn BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!