Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2024

'Google zei CISPE 470 miljoen euro toe voor voortzetten antitrustzaak Microsoft'

Google was bereid 470 miljoen euro te betalen aan een groep cloudproviders verenigd in CISPE indien zij hun antitrustzaak tegen Microsoft zouden doorzetten. CISPE bereikte ondanks het aanbod van Google deze week overeenstemming met de techgigant uit het Amerikaanse Redmond over het goedkoper aanbieden van Microsoft-software.

'Google zei CISPE 470 miljoen euro toe voor voortzetten antitrustzaak Microsoft' image

Dit meldt althans onder meer Bloomberg. De zaak gaat over een antimededingingsklacht die in november 2022 is neergelegd bij de Europese Commissie. CISPE stelt hierin dat Microsoft cloudproviders hogere kosten laat betalen voor het draaien van Microsoft-software in clouds anders dan Azure. Ook zou software in sommige gevallen aanpassingen nodig hebben om in concurrerende clouds te draaien. Zij stellen dat Microsoft met zijn werkwijze de concurrentie inperkt.

Microsoft past werkwijze aan

De partijen bereikte vorige week een deal, waarmee Microsoft een formeel Europees onderzoek naar zijn werkwijze wist te voorkomen. Microsoft zegt daarbij toe de zorgen van CISPE-leden te adresseren en zijn werkwijze aan te passen. CISPE trekt op zijn beurt zijn klacht bij de Europese Commissie in. Ook gaan de partijen samenwerken om een verbeterde variant van Azure Stack HCI te lanceren voor Europese cloudproviders.

Bloomberg meldt nu dat Google CISPE een pakket ter waarde van 470 miljoen euro heeft geboden voor het voortzetten van de antitrustzaak tegen Microsoft. Het pakket bestaat uit diverse voordelen voor het gebruik van Google-software verspreid over de komende vijf jaar. De keuze van CISPE zou uiteindelijk echter zijn gevallen op het aanbod van Microsoft.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!