Redactie - 17 juli 2024

HPE bouwt nieuwe Japanse supercomputer voor AI

HPE gaat voor een Japans onderzoeksinstituut een nieuwe supercomputer bouwen. De supercomputer is specifiek op AI gericht. Nvidia levert haar H200 gpu's om de rekenkracht te voorzien.

HPE bouwt nieuwe Japanse supercomputer voor AI image

Het ABCI 300 system, wat staat voor AI Bridging Cloud Infrastructure, wordt een clouddienst voor publieke en private organisaties. De machine zelf wordt aangekocht door het AIST, een nationaal onderzoeksinstituut voor industriële wetenschappen en technologie.

HPE bouwt de machine op met Cray XD behuizingen, aangevuld met Quantum-2 InfiniBand netwerkapparatuur van Nvidia. The Register merkt daarbij op dat het waarschijnlijk om de Cray XD670 gaat, waar acht Nvidia H200 of H100 gpu’s in passen (en een ruimte van 5U inneemt in een rack).

Snelste AI-supercomputer van Japan

De machine moet de snelste AI-supercomputer van Japan worden met een theoretisch maximum van 6,2 exaflops. Om dat in zijn context te plaatsen: in 2022 had de snelste supercomputer ter wereld als eerste een rekenkracht van meer dan één exaflop. Enkele maanden geleden kondigde farmabedrijf Novo Nordisk (het bedrijf achter Ozempic) een supercomputer aan met 6 exaflops.

Die (vaak theoretische) maximumprestaties zijn voor alle duidelijkheid vooral een indicatie en geen absolute zekerheid. Hoe krachtig een supercomputer effectief is hangt ook af van wat er wordt berekend (en hoe), waar ook de efficiëntie en evolutie van de software een rol speelt.

AI-soevereiniteit

Nvidia zegt dat de investering goed is voor de AI-soevereiniteit van Japan. Een uitspraak waar het bedrijf wel vaker naar verwijst: elk land moet zijn eigen infrastructuur hebben om AI-ontwikkelingen te kunnen doen, in plaats van te steunen op anderen.

Natuurlijk heeft zo’n uitspraak ook een commerciële kant. Dergelijke H200 gpu’s kosten tienduizenden dollars per stuk. Voor Nvidia is het uiteraard interessanter mocht elk land of elke onderzoeksinstelling één of meerdere supercomputers bouwen met die chips, in plaats van onderling middelen te delen.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!