Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2024

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven groeien dit jaar tot 5,26 biljoen dollar

De wereldwijde IT-uitgaven in 2024 bedragen naar verwachting in totaal zo'n 5,26 biljoen dollar, meldt marktonderzoeker. Dit is een stijging van 7,5% ten opzichte van 2023. Tegelijkertijd zijn de verwachte uitgaven lager dan Gartner vorig kwartaal nog voorspelde; de marktonderzoeker voorzag toen een groei van 8%.

Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven groeien dit jaar tot 5,26 biljoen dollar image

“Generatieve AI (GenAI) wordt gevoeld in alle technologiesegmenten en subsegmenten, maar dat is niet in ieders voordeel”, zegt John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Sommige stijgingen van de software-uitgaven zijn toe te schrijven aan GenAI, maar voor een softwarebedrijf lijkt GenAI vooral een belasting. Inkomstenwinsten uit de verkoop van GenAI-add-ons of tokens vloeien terug naar hun partners die AI-modellen aanbieden.”

Meer investeringen in datacenters

De uitgaven aan datacentersystemen stijgen naar verwachting in 2024 met 24%, terwijl Gartner in het voorgaande kwartaal nog een groei van 10% voorspelde. Dit is voor een groot deel te danken aan het groeiend aantal plannen op het gebied van GenAI. (Zie Tabel 1).

“De rekenkrachtbehoeften van GenAI worden in het hele datacenter gevoeld, en de uitgaven in dat segment weerspiegelen deze vraatzuchtige vraag”, aldus Lovelock.

Veranderingsmoeheid bij CIO’s neemt af

De verwachting is dat de uitgaven voor IT-diensten in 2024 met 7,1% groeien. In zijn laatste prognose sprak Gartner nog over 9,7% groei. Dit verschil komt deels door langzamere uitgaven in subsegmenten, waaronder advies- en bedrijfsprocesdiensten.

“De veranderingsmoeheid bij CIO’s die we aan het begin van het jaar zagen, is nu afgenomen en de contractachterstanden die teruggaan tot het derde kwartaal van 2023 worden weggewerkt. We verwachten tegen het einde van het jaar een grotere haast te zien om de langzame start in te halen", aldus Lovelock.

Verkoopcijfers van ruim duizend leveranciers

De methodologie van Gartner voor het voorspellen van IT-uitgaven is sterk afhankelijk van een analyse van de verkopen van meer dan duizend leveranciers over het hele scala aan IT-producten en -diensten. Gartner gebruikt primaire onderzoekstechnieken, aangevuld met secundaire onderzoeksbronnen, om een ​​uitgebreide database met marktomvanggegevens op te bouwen waarop hij zijn prognoses kan baseren.

De driemaandelijkse IT-uitgavenprognose van Gartner biedt een uniek perspectief op de IT-uitgaven in de hardware-, software-, IT-diensten- en telecommunicatiesegmenten. Deze rapporten helpen Gartner-klanten de marktkansen en -uitdagingen te begrijpen. Het meest recente onderzoek naar de voorspelling van de IT-uitgaven is beschikbaar voor Gartner-klanten in “Gartner Market Databook, 2Q24 Update.”

Meer informatie is beschikbaar in het gratis Gartner-webinar Gartner IT Spending Forecast, 2Q24 Update: Implementing Genative AI, dat plaatsvindt op 16 juli om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Meer informatie over de vooruitzichten voor de IT-industrie deelt Gartner tijdens Gartner IT Symposium/Xpo, een conferenties voor CIO's en andere IT-managers. Gartner-analisten en deelnemers verkennen de technologie, inzichten en trends die de toekomst van IT en het bedrijfsleven vormgeven, waaronder AI, bedrijfstransformatie, cyberbeveiliging, klantervaring, data-analyse en leidinggevend leiderschap. Aankomende data en locaties voor Gartner IT Symposium/Xpo zijn onder meer:

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!