Wouter Hoeffnagel - 16 juli 2024

Nederlandse rechtbank: Nederlandse gebruiker is door X geshadowbanned

Een Nederlandse gebruikers is sinds oktober 2023 'geshadowbanned' door X, oordeelt de rechtbank in Amsterdam. Het Amerikaanse social media-platform schendt hiermee de Europese Digital Services Act (DSA).

Nederlandse rechtbank: Nederlandse gebruiker is door X geshadowbanned image

De zaak draait om een X-gebruiker die in oktober 2023 op X een post gerelateerde aan de Europese wetgeving tegen kindermisbruik plaatste. Korte tijd later werd het account van de gebruiker door X verwijderd. De gebruiker probeerde hierop contact op te nemen met X via zowel de website als een e-mailadres, maar zonder succes. De gebruikers stapte hierop naar de rechter.

In strijd met de DSA

De rechtbank in Amsterdam oordeelt nu dat X de gebruiker heeft geshadowbanned. Dit is een praktijk waarbij een gebruiker een account verwijderd en/of onvindbaar maakt, zonder de gebruiker hiervan op de hoogte te stellen of uitleg over te geven. De rechtbank oordeelt ook dat X hiermee handelt in strijd met artikel 12 en artikel 17 van de DSA. In artikel 12 staat omschreven dat aanbieders van diensten een centraal contactpunt moeten hebben waarmee afnemers contact kunnen opnemen met de dienst. In artikel 17 is vastgelegd dat aanbieders van hostingdiensten beperkingen die zij opleggen vanwege het schenden van de algemene voorwaarden of verspreiding van illegale content duidelijk en specifiek moeten kunnen motiveren.

X moet binnen twee weken een contactpunt beschikbaar stellen die voldoet aan de regels van de DSA, en krijgt een dwangsom opgelegd van 100 euro voor iedere dag dat het dit nalaat. Het maximum van deze dwangsom bedraagt 100.000 euro. Ook moet X de juridische kosten van de gebruiker betalen. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!