Witold Kepinski - 16 juli 2024

HALO Trust en AWS: dronebeelden en AI versnellen mijnenruiming in Oekraïne

Amazon Web Services (AWS) investeert vier miljoen dollar zodat humanitaire organisatie HALO Trust (HALO) dronebeelden en AI kan inzetten om mijnen en oorlogspuin sneller op te sporen in Oekraïne. Hierdoor kan HALO op grotere schaal gebruikmaken van de hoge-resolutie dronebeelden die worden verzameld. Ook worden machine learningmodellen voor het identificeren van mijnen getest. AWS en HALO willen op deze manier nieuwe methodes ontwikkelen om mijnenvelden in kaart te brengen. Dit is hard nodig nu Rusland voortdurend nieuwe mijnen legt en bevrijde gebieden weer veilig gemaakt moeten worden voor landbouw.

HALO Trust en AWS:  dronebeelden en AI versnellen mijnenruiming in Oekraïne image

Hightech dronebeelden versnellen mijnenruiming

In Oekraïne is HALO actief in gevaarlijke gebieden met verschuivende frontlinies, waar het Russische leger voortdurend nieuwe mijnen legt. De druk om bevrijde gebieden open te stellen voor landbouw neemt toe om de voedselvoorziening in Oekraïne te waarborgen. HALO verzamelt met drones luchtfoto's met een resolutie van 1 centimeter per pixel. Zo scherp dat mijnen, kraters en tanks aan de oppervlakte goed zichtbaar zijn. De investering van vier miljoen dollar door AWS wordt gebruikt voor hosting en rekenkracht om deze enorme hoeveelheid hoge resolutiebeelden veilig op te slaan, te verwerken en te analyseren in de cloud. HALO heeft al 11 terabytes (TB) aan dronebeelden uit Oekraïne geüpload naar AWS, waaronder visuele weergaven van 288 mijnenvelden. De AWS Cloud biedt alle veiligheidswaarborgen die hiervoor nodig zijn.

AI leert mijnen herkennen

Een nieuwe stap is dat AWS en HALO met Amazon SageMaker machine learning inzetten om mijnen en oorlogspuin in dronebeelden op te sporen. “Dit is een strategie die AWS en HALO tijdens een pilot eerder hebben gebruikt om door bommen beschadigde gebouwen in satellietbeelden te identificeren”, zegt Barbara Baeyens, Public Sector Leader Belgium Luxemburg. “Hierdoor kunnen teams geïnformeerd worden waar zich mogelijk niet-geëxplodeerde bommen en granaten bevinden. Dit verkort de tijd die nodig is om schade in gebieden te traceren van vele dagen tot enkele uren. Tegelijkertijd worden hierbij veel hogere eisen gesteld aan het gebruik van modellen die mijnen kunnen opsporen. Daarom gebruiken AWS en HALO de human-in-the-loop mogelijkheden van Amazon SageMaker Ground Truth, om de ervaringen van ontmijningsexperts maximaal te benutten en de nauwkeurigheid aanzienlijk te vergroten.”

"Er zijn veel verschillende modellen en soorten van mijnen. Zo zijn er zeven verschillende variaties van de TM-62 antivoertuigmijn, die we regelmatige in Oekraïne lokaliseren ", vertelt Jesse Hamlin, Senior GIS-medewerker van de HALO Trust. "Dat vereist een enorme hoeveelheid training voor onze Machine Learning-modellen, waardoor het grote aantal hoge-resolutiebeelden die we met AWS verzamelen en analyseren nog belangrijker wordt. Als we dit mogelijk kunnen maken, kunnen we beginnen met het scannen van grote delen van gebieden en het lokaliseren van mijnen enorm versnellen." HALO Trust redde in haar bestaan al duizenden mensenlevens door gebieden weer veilig en bewoonbaar te maken.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-3 | 14-10 tm 21-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!