Wouter Hoeffnagel - 18 juli 2024

Martin Krämer, KnowBe4: 'Wees alert op cyberdreigingen tijdens de Olympische Spelen'

De Olympische Spelen worden vaak gebruikt als een politieke arena, wat goed te zien was bij de uitsluiting van Rusland op de Olympische Spelen van Tokio 2022 en de politiek geladen verklaringen van atleten. Deze politieke dimensie maakt de Spelen een potentieel doelwit voor vijandelijke staten en cybercriminelen. Overheidsinstanties en bedrijven moeten technische maatregelen nemen tegen potentiële cyberdreigingen. Daarnaast moeten ze zich inzetten voor de veiligheid van atleten en toeristen en hen bewust maken van de tactieken die cybercriminelen gebruiken om hen op te lichten.

Martin Krämer, KnowBe4: 'Wees alert op cyberdreigingen tijdens de Olympische Spelen' image

Eerdere olympische evenementen hebben cyberaanvallen gekend, wat de noodzaak onderstreept om de digitale veiligheid voor Parijs 2024 te versterken. Overheden en bedrijven moeten effectieve technische maatregelen nemen om hun digitale beveiliging te versterken om potentiële dreigingen zoals DDoS-aanvallen en malware te identificeren en deze op tijd te stoppen.

Bewustzijn vergroten

Ook moeten overheidsinstanties en bedrijven zich ervoor inzetten om zowel atleten als toeschouwers bewuster te maken van cyberdreigingen. Goede voorlichting over de tactieken die cybercriminelen gebruiken zorgt ervoor dat ze zich bewuster worden van cyberrisico’s zoals phishing en smishing, en voorzichtig zijn met het scannen van QR-codes die cybercriminelen gebruiken om mensen op te lichten

Zo moeten mensen die de Spelen nog willen bezoeken alert zijn op de verkoop van kaartjes op de zwarte markt en online scams die goedkope kaartjes beloven. Mensen moeten altijd controleren of de verkoper legitiem is en zich bewust zijn dat oplichters hen kunnen bereiken via sms of sociale media. Ze moeten sceptisch zijn bij beloftes van last minute kaartverkoop waarbij onmiddellijke actie wordt gevraagd, aangezien dit waarschijnlijk scams zijn. Bij het gebruik van QR-codes moeten mensen ervoor zorgen dat ze hun code alleen op een legitieme site genereren en hun code verifiëren bij de aanbieder.

Door: Martin Krämer, Security Awareness Advocate bij KnowBe4

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!