Wouter Hoeffnagel - 17 juli 2024

VS: Bondgenoten moeten toegang China tot geavanceerde chips verder inperken

De Amerikaanse overheid wil opnieuw dat bondgenoten als Japan en Nederland meer maatregelen nemen om de toegang van China tot geavanceerde chiptechnologie in te perken. Indien vanuit bondgenoten maatregelen uitblijven, dreigt het zelf strengere handelsbeperkingen in te voeren.

VS: Bondgenoten moeten toegang China tot geavanceerde chips verder inperken image

Dit meldt persbureau Bloomberg. Zowel Japan als Nederland kent met Tokyo Electron en ASML grote chipmachinefabrikanten. De apparatuur van deze bedrijven maken het mogelijk geavanceerde chips te produceren. De Amerikaanse overheid wil dergelijke chips uit handen van China houden, en willen dat bondgenoten meer maatregelen nemen om dit te realiseren. Waar bondgenoten eerder al de levering van sommige chipmachines aan banden legden, willen de VS nu dat ook het onderhoud van en reparaties aan deze machines stopt.

Indien maatregelen uitblijven dreigen de Amerikanen gebruik te maken van de zogenaamde FDPR-maatregel (foreign direct product rule). Deze stelt de Amerikaanse overheid in staat beperkingen op te leggen aan alle producten waarin Amerikaanse technologie gebruikt is, ook indien deze in het buitenland zijn geproduceerd.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!