Onderwijsinstellingen vragen veel meer geld voor chipopleidingen dan beschikbaar is
Als onderdeel van Project Beethoven is ook geld beschikbaar gesteld voor onderwijs. Onderwijsinstellingen in Nederland vragen echter voor opleidingen gericht op de chipsector om veel meer geld dan er beschikbaar is.
Dit meldt de NOS. Project Beethoven is een project van de vorige kabinet, met als doel innovatieve bedrijven in de chipsector in Nederland te houden. Het project ontstond onder druk vanuit onder meer ASML, dat waarschuwde dat Nederland te klein voor het bedrijf zou kunnen worden indien steun voor diverse zaken uitbleef. De aanwas van nieuw talent is er hier één van.
'Iedereen heeft minder gekregen dan gedacht'
In totaal is 1,6 miljard euro gevraagd door onderwijsinstellingen, terwijl 450 miljoen euro beschikbaar is gesteld. "Iedereen heeft minder gekregen dan gedacht", zegt speciaal gezant Hans de Jong tegen de NOS. "De plannen van Brainport kwamen het dichtst in de buurt van het bedrag dat ze wilden. Andere regio's zaten met hun vraag ruim boven het bedrag dat ze krijgen."
De Jong, voormalig president van Philips Nederland, presenteerde de plannen van onderwijsinstellingen aan de demissionair ministers van Economische Zaken en Onderwijs. Het is aan de nieuw aangestelde minister Beljaarts en Bruins om hierover een besluit te nemen.
Van het beschikbare geld is 63 procent bedoeld voor Brainport Eindhoven, wat neerkomt op 275 miljoen euro. Twente volgt met 72 miljoen euro, terwijl Delft en Groningen respectievelijk 43 en 29 miljoen euro beschikbaar krijgen. De overige 14 miljoen euro is bedoeld voor andere regio's. Meer informatie is beschikbaar bij de NOS.