Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2024

Italiaanse waakhond start onderzoek naar Google wegens onduidelijke toestemmingsverzoeken

De Italiaanse markttoezichthouder start een onderzoek naar Google en diens moederbedrijf Alphabet wegens mogelijke misleiding van gebruikers. Het Amerikaanse techbedrijf zou het voor gebruikers in toestemmingsverzoeken onvoldoende duidelijk maken dat hun activiteiten in diverse diensten worden gevolgd en gebundeld.

Italiaanse waakhond start onderzoek naar Google wegens onduidelijke toestemmingsverzoeken image

De Italiaanse Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (ACGM) noemt de manier waarop de toestemmingsverzoeken van Google zijn opgesteld mogelijk 'misleidend en agressief commercieel'. Het bedrijf zou inadequate, incomplete en misleidende informatie verstrekken, wat de keuze van gebruikers kan beïnvloeden.

"De Autoriteit beweert ook dat Google mogelijk technieken en methoden gebruikt voor het vragen van toestemming, en voor het opzetten van mechanismen voor het verkrijgen van toegang zelf, die de keuzevrijheid van de gemiddelde consument bepalen. De klant zou immers ertoe worden aangezet een commerciële beslissing te nemen die hij/zij anders niet zou hebben genomen, door in te stemmen het combineren en kruislings gebruiken van zijn/haar persoonlijke gegevens binnen de veelheid aan aangeboden diensten", schrijft de toezichthouder.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!