Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2024

Problemen met vlieg- en busverkeer door wereldwijde computerstoring

Op steeds meer luchthavens ontstaan problemen door de omvangrijke computerstoring. Ook het busvervoer in diverse provincies is verstoord. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt de situatie te monitoren.

Problemen met vlieg- en busverkeer door wereldwijde computerstoring image

Met name Windows-systemen zijn vandaag getroffen door een omvangrijke storing. Het probleem lijkt te liggen in een update uitgebracht door cybersecuritybedrijf CrowdStrike, die zowel op werkstations als servers voor foutmeldingen zorgt. CrowdStrike erkent de problemen, heeft de update ingetrokken en biedt een workaround aan.

Meer problemen op luchthavens

Op luchthavens wereldwijd leidt de storing tot steeds meer problemen. Eerder meldde onder meer Schiphol al dat de storing impact kon hebben op vertrekkende en aankomende vluchten. Ook Eindhoven Airport kampt inmiddels met problemen; alle ruimbagage moet handmatig worden ingecheckt. Dat geldt ook voor passagiers die niet vooraf online hebben ingecheckt. Ook op luchthavens in onder meer het Duitse Hamburg en Berlijn evenals Zwitserland zijn vertragingen ontstaan.

Ook is het busverkeer in diverse Nederlandse provincies ontregeld. Zo ligt het busvervoer van Keolis stil in de provincie Utrecht en de regio's Amersfoort en Almere. Door de computerstoring kunnen bestuurders geen contact meer krijgen met de alarmcentrale. Met het oog op de veiligheid wil Keolis de bussen daarom niet laten rijden.

NCSC monitort de situatie

Het NCSC meldt de technische problemen die organisaties ondervinden door de storing bij CrowdStrike te monitoren. "De problemen spelen wereldwijd en ook in Nederland worden diverse sectoren getroffen. De oorzaak wordt onderzocht en, in samenwerking met de NCTV, ISAC’s en betrokken departementen, kijken we naar de impact op Nederland. Zodra handelingsperspectief beschikbaar is, wordt dat hier gepubliceerd", schrijft de NCSC in een verklaring.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!