Wouter Hoeffnagel - 19 juli 2024

Problemen met Microsoft en onbereikbare noodnummers door wereldwijde computerstoring

De omvangrijke computerstoring door een CrowdStrike-update blijft vooralsnog wereldwijd tot problemen zorgen. Zo houden diverse luchtvaartmaatschappijen vliegtuigen aan de grond, is de dienstverlening van Microsoft ernstig aangetast en is het Amerikaanse alarmnummer voor sommige gebruikers moeilijk of niet bereikbaar.

Problemen met Microsoft en onbereikbare noodnummers door wereldwijde computerstoring image

Gebruikers wereldwijd kampen momenteel met foutmeldingen op met name Windows-systemen; systemen starten niet meer naar behoren op. Zowel workstations als servers zijn getroffen. De problemen lijken te zijn veroorzaakt door een update die is uitgerold door CrowdStrike. Het bedrijf erkent de problemen en zoekt momenteel naar een oplossing. De problematische update wordt niet meer verspreid. Ook is een workaround gedeeld door CrowdStrike.

Steeds meer problemen gemeld

Tegelijkertijd blijven de problemen door de update toenemen. Zo bleek eerder al dat diverse ziekenhuizen operaties moeten uitstellen, busvervoer in meerdere regio's stilligt en de storing impact heeft op vluchten op Schiphol en Eindhoven Airport. Nu melden ook diverse Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waaronder Delta, United en American Airlines vluchten aan de grond te houden. Zo meldt United Airlines dat zijn computersystemen zijn getroffen door de storing, en totdat de problemen zijn verholpen alle vliegvelden aan de grond te houden.

Ook zijn noodnummer in diverse Amerikaanse staten waaronder Alaska, Arizona, Indiana, Minnesota, New Hampshire en Ohio getroffen. Mensen kunnen 911 moeilijk of niet bereiken.

Problemen bij diverse cloudbedrijven

Microsoft is eveneens getroffen; het bedrijf waarschuwt dat zijn dienstverlening ernstig is aangetast. Wel zijn inmiddels meerdere producten weer beschikbaar. Onder meer Microsoft Teams kan echter nog altijd problemen geven. Ook op Microsoft Purview, Microsoft 365 admin center, Microsoft Fabric en PowerBI heeft de storingnog altijd impact.

Ook diverse andere cloudbedrijven lijken getroffen. Zo komen op Downdetector meldingen binnen van problemen met onder meer Google Cloud, IBM Cloud, Tableau, Amazon Web Services, Apple, Splunk en Oracle Cloud Infrastructure.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!