Wouter Hoeffnagel - 22 juli 2024

Gartner: IaaS-markt met 16,2% gegroeid in 2023

De wereldwijde Infrastructure as a Service (IaaS)-markt is in 2023 gegroeid tot een totale waarde van 140 miljard dollar, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. Dit is 16,2% meer dan in 2023, toen de markt 120 miljard dollar waard was. Amazon is marktleider, gevolgd door Microsoft, Google, Alibaba en Huawei.

Gartner: IaaS-markt met 16,2% gegroeid in 2023 image

“Cloudtechnologieën blijven een grote bedrijfsverstoorder, deels vanwege de focus op hyperscalers die aanbiedingen willen ondersteunen die verband houden met soevereiniteit, ethiek, privacy en duurzaamheid”, zegt Sid Nag, VP Analyst bij Gartner. “Dit zou de exponentiële groei in de toekomst moeten blijven stimuleren, waarbij dit aanbod wordt gestimuleerd door investeringen in generatieve AI (GenAI) voor 2024 en daarna.”

82% van de markt in handen van top vijf

In 2023 waren de vijf grootste IaaS-aanbieders goed voor 82% van de markt. Amazon bleef de wereldwijde IaaS-markt leiden met een omzet van $54,6 miljard en een marktaandeel van 39%, gevolgd door Microsoft met een marktaandeel van 23% (zie Tabel 1). Met een groei van 26,3% in 2023 klom Google naar de derde positie met een marktaandeel van 8,2%. Alibaba verzekerde zich van de vierde plek met 7,9% van de markt.

“Terwijl de beste hyperscalers hun IaaS-aanbod blijven uitbreiden in de schaduw van GenAI, zouden we ook andere gebieden, zoals software-as-a-service (SaaS) en platform-as-a-service (PaaS), moeten zien groeien. Goed. IaaS is het tij dat alle boten optilt”, aldus Nag.

Impact van GenAI groeit

GenAI begint impact te krijgen op de groei van cloudmarkten, hoewel de door AI aangedreven groei in 2023 klein was. “Cloud is het fundamentele en schaalbare substraat dat nodig is om GenAI werkelijkheid te maken. De segmenten die de impact van GenAI beginnen te zien, zijn onder meer IaaS, waar AI-modeltraining IaaS-bronnen verbruikt, en SaaS waar GenAI-mogelijkheden beginnen te worden opgenomen in SaaS-applicaties”, aldus Nag. “De vraag naar capaciteit op de publieke cloudmarkten is als gevolg daarvan al sterk toegenomen en zal dat tot 2028 blijven doen. Op de korte termijn zal de door AI aangedreven omzetgroei klein zijn in vergelijking met de totale publieke cloudmarkt.”

Klanten van Gartner kunnen meer lezen in “Market Share: Services, Worldwide, 2023” en “Market Share Analysis: Infrastructure as a Service, Worldwide, 2023." Leer hoe u de voordelen van cloud computing kunt maximaliseren in het gratis Gartner e-boek Devising an Effective Cloud Strategy.. Gartner-analisten geven aanvullende analyses over cloudstrategieën en infrastructuur- en operationele trends op de Gartner IT Infrastructure, Operations & Cloud Strategies Conferences die plaatsvinden van 20-21 mei in Sydney, 19-20 november in Londen, 3-4 december in Tokio en 10-12 december in Las Vegas.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!