Wouter Hoeffnagel - 22 juli 2024

'OpenAI wil met Broadcom eigen AI-chip ontwikkelen'

OpenAI is naar verluid in gesprek met het Amerikaanse Broadcom over de ontwikkeling van een eigen AI-chip. Het bedrijf zou zo zijn afhankelijkheid van het eveneens Amerikaanse Nvidia willen afbouwen.

'OpenAI wil met Broadcom eigen AI-chip ontwikkelen' image

Nvidia domineert de markt voor AI-chips, iets waarover OpenAI-topman Sam Altman zich eerder kritisch uitliet. Het bedrijf heeft naar schatting zo'n 80% van de wereldwijde markt voor AI-chips in handen met zijn H100- en A100-chips. Financial Times en The Information melden nu op basis van bronnen dat OpenAI met Broadcom in gesprek is over de ontwikkeling van een nieuwe AI-chip. De gesprekken zouden zich in een vroeg stadium bevinden; het is volgens de bronnen onduidelijk of de partijen tot overeenstemming zullen komen.

Al langer onderzoekt OpenAI en topman Altman mogelijkheden om zelf AI-chips te bouwen. Zo investeerde Altman in 2018 in AI-chip-startup Rain Neuromorphics. In 2019 ondertekende OpenAI een zogeheten letter of intent, waarin het de intentie uitsprak 51 miljoen dollar te investeren in chips van de startup. In 2023 deden verhalen de rondte over een potentiƫle overname van een AI-chipbedrijf door OpenAI. Begin dit jaar zou OpenAI met potentiƫle investeerders in gesprek zijn geweest over het openen van AI-chipfabrieken in het Midden-Oosten en andere regio's.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!