Wouter Hoeffnagel - 23 juli 2024

'Microsoft stelt CISPE-leden komende twee jaar vrij van software-audits'

Als onderdeel van de recente deal die Microsoft trof met cloudproviders verenigd in CISPE (Cloud Infrastructure Service Providers in Europe) is dat CISPE-leden de komende twee jaar geen software-audits van Microsoft hoeven te doorlopen. Dit naast een betaling die Microsoft aan CISPE doet van naar schatting 10 tot 30 miljoen dollar.

'Microsoft stelt CISPE-leden komende twee jaar vrij van software-audits' image

Dit meldt The Register op basis van twee bronnen die bekend zijn met de deal. Het conflict tussen Microsoft en CISPE draait om een antimededingingsklacht die in november 2022 is ingediend bij de Europese Commissie. CISPE beschuldigt Microsoft ervan hogere kosten in rekening te brengen voor het draaien van Microsoft-software anders dan Azure. Ook zou software in sommige gevallen aanpassingen nodig hebben om in concurrerende clouds te kunnen draaien.

Memorandum of Understanding

Microsoft en CISPE sloten onlangs een Memorandum of Understanding. Microsoft zegt daarbij toe de zorgen van CISPE-leden te adresseren en wijzigingen door te voeren. CISPE trekt op zijn beurt zijn klacht over Microsoft bij de Europese Commissie in. Ook gaan beide partijen samenwerken aan een verbeterde versie van Azure Stack HCI voor Europese cloudproviders, die Azure HCI Stack for Hosters gaat heten. Ook zet CISPE een European Cloud Observatory op. Deze gaat de ontwikkeling van Azure Stack HCI monitoren en evalueren. Zowel Microsoft als Europese cloud providers treden hiertoe toe.

Nu meldt The Register dus dat CISPE-leden de komende twee jaar daarnaast geen software-audits van Microsoft hoeven te doorlopen. AWS en Google, waarvan de eerste op de Europese cloudmarkt de grootste concurrent is van Microsoft, vallen niet onder de deal. Klanten moeten dan nog altijd meer betalen voor het draaien van Microsoft-software in de AWS- en Google Cloud.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!