Wouter Hoeffnagel - 23 juli 2024

CTIVD: 'MIVD voldoet al langere tijd niet aan notificatieplicht'

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voldeed gedurende langere periode niet aan haar notificatieplicht. Hierdoor worden burgers niet geïnformeerd indien de MIVD een bepaalde bijzondere bevoegdheid, zoals een gerichte tap, tegen hen inzet. De CTIVD wil dat de MIVD stappen zet.

CTIVD: 'MIVD voldoet al langere tijd niet aan notificatieplicht' image

De MIVD is verplicht vijf jaar na het beëindigen van de inzet van een bijzondere bevoegdheid te onderzoeken of degene tegen wie deze bevoegdheid is ingezet hiervan op de hoogte kan worden gebracht. Indien dit het geval is, wordt een verslag aan de betrokken persoon gestuurd. Wel zijn er in de Wiv 2017 enkele uitzonderingen opgenomen. Indien deze van toepassing zijn, moet de MIVD melding maken bij de CTIVD. De toezichthouder concludeert echter dat de MIVD al vier jaar niet voldoet aan deze wettelijke verplichtingen, wat het onrechtmatig noemt.

'Grondrecht beperkt'

Doordat betrokkenen niet op de hoogte worden gesteld ontneemt de MIVD hen de mogelijkheid beroep in te stellen of een klacht in te dienen. Zo beperkt de inlichtingen- en veiligheidsdienst het grondrecht om geschillen met de MIVD voor te leggen aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter of klachtenorganisatie, stelt de CTIVD.

Eerder wees de CTIVD ook al op tekortkomingen bij de MIVD, en beval meerdere verbeteringen aan. De CTIVD concludeert echter dat deze verbeteringen niet zijn ingebed in de organisatie.

De MIVD moet van de CTIVD binnen een redelijk termijn de geconstateerde onrechtmatigheden opnemen. Binnen twee maanden moet de dienst een schriftelijke toezeggingen doen per welke datum de geconstateerde achterstand ten aanzien van de notificatieverplichting is weggewerkt. Daarnaast moet het binnen zes maanden toelichting geven op de wijze waarop de MIVD dit proces weer onder controle krijgt. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!