Wouter Hoeffnagel - 24 juli 2024

Europol: 'AI speelt steeds grotere rol in cybercrime'

Ransomwarecriminelen maken op dagelijkse basis miljoenen slachtoffers in de Europese Unie (EU). Tegelijkertijd speelt kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere rol in cybercriminaliteit en wordt steeds meer als tool ingezet door kwaadwillenden.

Europol: 'AI speelt steeds grotere rol in cybercrime' image

Dit concludeert Europol in de tiende editie van de Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA). In deze evaluatie brengt Europol de belangrijkste ontwikkelingen, veranderingen en opkomende dreigingen op het gebied van cybercriminaliteit van het afgelopen jaar in kaart.

Europol concludeert dat in 2023 op dagelijkse basis miljoenen slachtoffers in de Europese Unie doelwit zijn van ransomwaregroeperingen. Ook allerlei andere dreigingen blijven de digitale veiligheid van Europeanen in gevaar brengen. Zo zijn online handelaren en banken doelwit van digitale skimming, terwijl phishingaanvallen, CEO-fraude en zogeheten romance-scams slachtoffers blijven maken. Ook stijgt de hoeveelheid online seksuele afpersing van kwetsbare minderjarigen.

'AI-ondersteunde CSAM nauwlettend monitoren'

Ook concludeert Europol dat cybercriminelen steeds vaker AI inzetten als tool. Zo spreekt het zijn zorgen uit over AI-ondersteund beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik (CSAM), en roept het op deze ontwikkeling nauwlettend te monitoren. Kunstmatige gegenereerde CSAM en echte beelden die zijn gemanipuleerd met AI vormen een groeiende bedreiging voor opsporingsonderzoeken. Niet alleen groeit de hoeveelheid CSAM hierdoor snel, ook zijn onderzoekers minder goed in staat de identiteit van slachtoffers en daders te achterhalen.

Daarnaast zetten daders van kindermisbruik steeds vaker communicatieplatforms met end-to-end encryptie in. De huidige regelgeving omtrent het beveiligen van persoonlijke communicatie met end-to-end encryptie bemoeilijkt volgens Europol het vermogen van opsporingsinstanties om toegang te verkrijgen tot communicatie van criminelen.

Gebruik van cryptovaluta in online misdaad stijgt

Het gebruik van cryptovaluta in online misdaad stijgt daarnaast. Ook verwacht Europol dat aanvallers op diverse ontwikkelingen in de cryptomarkt zullen inspelen. Denk daarbij aan de opkomst van exchange traded funds (ETF's) gerelateerd aan cryptovaluta.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!