Wouter Hoeffnagel - 25 juli 2024

Britse miljoenenboete voor TikTok wegens niet juist aanleveren van data bij waakhond

TikTok krijgt in het Verenigd Koninkrijk (VK) door de Britse mediatoezichthouder Ofcom een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf leverde door Ofcom opgevraagde informatie gerelateerd aan ouderlijk toezicht niet op de juiste manier aan. Gegevens die het bedrijf aanleverde, bleken daarnaast niet te kloppen.

Britse miljoenenboete voor TikTok wegens niet juist aanleveren van data bij waakhond image

De data is door Ofcom opgevraagd als onderdeel van een breder onderzoek naar platformen waarop gebruikers video's kunnen delen. TikTok kreeg onder meer vragen voorgelegd met betrekking tot zijn functionaliteiten rondom ouderlijk toezicht. Het bedrijf leverde in september 2023 informatie aan, maar meldde vervolgens begin december 2023 dat de aangeleverde data niet nauwkeurig was. Het meldde een intern onderzoek te starten om de oorzaak van deze onnauwkeurigheden te achterhalen.

Ofcom startte daarom medio december 2023 een nieuw onderzoek naar TikTok, gericht op de vraag of TikTok had voldoen aan zijn wettelijke verplichting tot het verstrekken van informatie. Hierbij zijn diverse tekortkomingen aan het licht gekomen. Het gaat daarbij niet alleen om het feit dat aangeleverde informatie niet klopte, maar ook om de tijd die TikTok nodig had om dit te ontdekken en bij Ofcom te melden. Meer informatie is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!