Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2024

'Europese miljardenboete voor Meta op komst wegens bundelen Facebook Marketplace'

Meta krijgt een Europese boete miljardenboete opgelegd voor het bundelen van Facebook Marketplace aan het social media-platform Facebook. Het bedrijf realiseert hiermee een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten, oordeelde de Europese Commissie eerder al.

'Europese miljardenboete voor Meta op komst wegens bundelen Facebook Marketplace' image

Reuters meldt dat Meta de boete waarschijnlijk in september of oktober kan verwachten. EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zou de boete nog binnen haar termijn willen opleggen; Vestager stapt in november op. De boete kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet van Meta in 2023, wat neerkomt op een bedrag tot 13,4 miljard dollar. Omgerekend gaat het om ruim 12 miljard euro.

Oneerlijk voordeel

Anderhalf jaar geleden beschuldigde de Europese Commissie Meta al van het realiseren van een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten door het bundelen van Facebook Marketplace en Facebook. Ook zou Meta concurrenten benadelen door hen oneerlijke voorwaarden op te leggen indien zij willen adverteren op Facebook of Instagram.

Bronnen van Reuters melden dat Meta vorig jaar nog geprobeerd heeft de bezwaren van de Europese Commissie weg te nemen, onder meer door advertentiegegevens van concurrenten minder voor Facebook Marketplace te gebruiken. De Europese Commissie neemt naar verluid hiermee echter geen genoegen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!