Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2024

AWS werkt aan eigen AI-chip

Amazon Web Services (AWS) werkt aan eigen chips gericht op kunstmatige intelligentie (AI)-workloads. De chips moeten goedkoper worden dan de alternatieven die het Amerikaanse Nvidia aanbiedt.

AWS werkt aan eigen AI-chip image

Dit meldt Reuters, dat op bezoek ging bij het chiplab van AWS in de Amerikaanse staat Texas. Hier toonde het bedrijf een server aan het persagentschap, dat volgens topman Rami Sinno is uitgerust met eigen AI-chips van AWS.

AWS Graviton5 en AWS Trainium2

Amazon Web Services (AWS) introduceerde vorig jaar al twee chipreeksen: AWS Graviton5 en AWS Trainium2. Het meldde toen al met deze chips tot lagere prijzen en een hogere energie-efficiƫnte te willen komen voor diverse workloads, waaronder machine learning en generatieve AI.

Zowel de eerder aangekondigde chips als de nieuwe AI-gerichte chips waaraan het nu blijkt te werken zijn ontwikkeld door Annapurna Labs, dat sinds 2015 in handen is van AWS. Topman Rami Sinno van Annapurna Labs meldt dat AWS-klanten in toenemende mate vragen om goedkopere alternatieve voor de chips van Nvidia.

Beter prijsprestaties en lager energieverbruik

De chips bieden tot 40 of 50% beter prijsprestaties, meldt David Brown, VP Compute and Networking bij AWS, aan Reuters. Ook zou het draaien van de chips door een hogere energie-efficiƫnter ongeveer de helft aan kosten met zich meebrengen.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!