Wouter Hoeffnagel - 26 juli 2024

OpenAI zet met SearchGPT AI-gebaseerde zoekmachine op de markt

OpenAI werkt een eigen zoekmachine. Het stelt een testversie van SearchGPT beschikbaar, die door een selecte groep gebruikers en uitgevers kan worden getest. Het bedrijf wil zo feedback verzamelen die het kan meenemen in de verdere ontwikkeling van SearchGPT.

OpenAI zet met SearchGPT AI-gebaseerde zoekmachine op de markt image

Met SearchGPT wil OpenAI naar eigen zeggen een nieuwe manier van zoeken introduceren. "Antwoorden krijgen op het web kan veel moeite kosten, en vereist vaak meerdere pogingen om relevante resultaten te krijgen. Wij geloven dat het verbeteren van de conversationele mogelijkheden van onze modellen met real-time informatie van het web je sneller en eenvoudiger kunt vinden wat je zoekt", schrijft OpenAI in een blogpost.

Zoekresultaten met bronvermelding

Gebruikers kunnen aan SearchGPT vragen stellen, waarna de zoekmachine op internet relevante zoekresultaten met bronvermelding verstrekt. SearchGPT levert daarbij up-to-date informatie. Ook kunnen gebruikers vervolgvragen stellen om hun zoekopdracht verder te verfijnen, net zoals zij tijdens een gesprek met een ander persoon zouden doen.

OpenAI werkt samen met een ecosysteem van uitgevers en contentmakers. Het wil naar eigen zeggen gebruikers helpen met het vinden van de juiste websites en ervaringen online, en daarnaast de keuzevrijheid in de markt van zoekmachine vergroten. "Voor decennia zijn zoekmachines een fundamentele manier geweest voor uitgevers en contentmakers om gebruikers te bereiken. Nu gebruiken we AI om deze ervaring te verbeteren door hoge kwaliteit content onder de aandacht te brengen in een conversationele interface met meerdere kansen voor gebruikers om interactie te hebben", schrijft OpenAI.

Het bedrijf werkt ook aan manieren waarop uitgevers kunnen beheren hoe zij in de resultaten van SearchGPT verschijnen. Ook benadrukt OpenAI dat SearchGPT volledig draait om zoekresultaten, en losstaat van het trainen van de AI-foundationmodels van OpenAI. Dat betekent ook dat websites die voor een opt-out kiezen voor generatieve AI-training, toch kunnen verschijnen in de zoekresultaten van SearchGPT. Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!