Witold Kepinski - 31 juli 2024

IT-distributie consolidatie zet door

De IT-distributie consolidatie zet door nu de markt in 2024 en blijft in beweging, aldus Jay McBain (foto), analist bij Canalys. Onlangs kondigde ALSO Group een overname aan van de Britse IT-distributieleider Westcoast Limited. Het is de grootste overname van het bedrijf sinds de fusie met Actebis in 2011 en vertegenwoordigt een aanzienlijke uitbreiding van zijn Europese voetafdruk.

IT-distributie consolidatie zet door image

Mcmain meldt op LinkedIn: 'ALSO koopt de activiteiten van Westcoast in het VK, Ierland en Frankrijk, onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthouder, in een niet bekendgemaakte cash- en aandelendeal met Joe Hemani, de particuliere eigenaar en voorzitter van Westcoast. 

Nu de trends in de sector snel veranderen, zou de zet van ALSO een golf van soortgelijke deals in de regio (en de wereld) kunnen veroorzaken, waardoor de consolidatie wordt versneld. 

Ook ontving Top-12-speler Exclusive Networks vorige week een overnamebod van private equity-bedrijven Clayton Dubilier & Rice en Permira, dat de Franse cybersecuritydistributeur waardeert op ongeveer $ 2,4 miljard. Exclusive had eind maart NEXTGEN in Australië overgenomen. Gezien de nieuwe kopersdemografie, de hypergroei in digitale marktplaatsen, de opkomst van abonnements- en consumptiemodellen, de veranderende economie in partnerschappen en de groei van platforms, wordt het duidelijk dat schaal ertoe doet. 

Platform

Vandaag de dag hebben we meer dan 500 distributeurs die 193 landen bedienen en het zal zich in de loop van de komende 10 jaar blijven consolideren tot 5-10 enorme ($10 miljard+) bedrijven. 

Er zijn twee succesfactoren voor deze industrie: 

1. Distributeurs moeten uit hun schuilplaats komen - klanten willen het en partners hebben het nodig. Niemand verstopt zich in een platformgestuurd ecosysteem. 

2. Distributeurs moeten een platform voor distributie worden. Dit vereist miljarden dollars aan technologische investeringen (transformatie) om deze digitaal-eerst of digitaal-alleen klant en partner te bedienen. Alleen de grootste bedrijven zullen dit kunnen bereiken.'

Voorbeeld van afbeelding
Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Huawei 21/10 - 04/11 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!