Witold Kepinski - 31 juli 2024

Belangrijkste conclusies van het Samsung Unpacked event

Samsung wil de verkoop van zijn hoogwaardige opvouwbare telefoons en wearables stimuleren door te vertrouwen op exclusieve AI-functies en nauwere integratie met alle apparaten in het Galaxy-ecosysteem. De hardwareverbeteringen blijven echter incrementeel. Dit schrijven Canalys analisten Sheng Win Chow en Jack Leathem in onderstaande blog.

Belangrijkste conclusies van het Samsung Unpacked event image

Het Galaxy Unpacked-evenement van begin juli 2024 markeerde een cruciaal punt in Samsungs opvouwbare strategie, aangezien het probeert manieren te vinden om de bereidheid van klanten om Fold- en Flip-formfactorapparaten te kopen te vergroten. De verzendingen van opvouwbare Samsung-apparaten daalden in 2023 voor het eerst sinds de lancering in 2020 en het marktaandeel daalde van 81% in 2022 naar 63%. De daling van het marktaandeel kwam voornamelijk van de Chinese markt op het vasteland, waar Samsung beperkt aanwezig is.

Samsung hoopt dat het de neergang kan aanpakken door zwaar te leunen op Galaxy AI om AI-aangedreven use-cases te bieden, zoals multitasking in apps met Gemini op de Galaxy Z Fold6 en het gebruik van de flexmodus met live vertalen op de Galaxy Z Flip6. Er waren echter minimale verbeteringen aan de hardware op het evenement, wat teleurstellend is. De Galaxy Z Flip6 krijgt een verbeterde batterijcapaciteit en camera, terwijl de Galaxy Z Fold6 een iets slanker en breder ontwerp heeft.

OPPO

Samsung heeft nog steeds meer dan 80% marktaandeel in opvouwbare apparaten in markten exclusief China, dus het heeft nog wat ademruimte. En het probeert misschien software en AI-functies te benutten in plaats van hardware om de acceptatie te vergroten. Het kan het zich echter niet veroorloven om zelfgenoegzaam te worden, aangezien concurrenten zoals HONOR en OPPO ambitieuze opvouwbare uitbreidingsplannen wereldwijd hebben, waarbij OPPO ook een partnerschap is aangegaan met Google om Gemini op zijn apparaten te brengen.

Samsung onthulde ook plannen om gebruikers intuïtief suggesties te geven door geleidelijk hun gedrag te leren en gegevensbronnen van meerdere apparaten te koppelen. Om zorgen over de privacy van gebruikers aan te pakken, slaat het alle gegevens op het apparaat op. Dit stimuleert klanten om meer apparaten in het Galaxy AI-ecosysteem te gebruiken gedurende een langere periode, omdat hoe beter Galaxy AI u kent, hoe beter het nuttige suggesties kan geven. Deze toekomstige voordelen kunnen Samsung's bestaande gebruikers van andere producten, die nog twijfelen, overtuigen om te kiezen voor de Galaxy Z Fold6- of Flip6-apparaten.

De rol van Galaxy Ring en Galaxy Watch Ultra in de premiumiseringsstrategie van Samsung

Het marktaandeel van Samsung's draagbare band daalde van 22% in 2022 naar 19% in 2023, waarbij terrein werd verloren aan nieuwe WearOS-concurrenten en het aanhoudende succes van het platformonafhankelijke Garmin, wiens gezondheids- en fitnessfuncties de markt leiden. Om deze daling tegen te gaan, introduceerde Samsung de Galaxy Ring en Watch Ultra, met als doel nieuwe premium productsegmenten met hoge marges te creëren. De premiumprijzen (respectievelijk US$ 399 en US$ 649) zouden de margedruk van zijn kernsmartphonebedrijf kunnen verlichten, dat te maken heeft met intense prijsconcurrentie.

Deze nieuwe producten richten zich op snelgroeiende segmenten, waardoor Samsung zijn aanbod kan differentiëren in de steeds homogener wordende WearOS-markt. Door het merk te positioneren als ultra-premium en marktleider, wil Samsung de beste Android-leverancier in deze segmenten worden. Bovendien laten deze producten Samsungs AI-gestuurde gezondheids- en fitnessinzichten en het Samsung Health-platform zien, die cruciaal zullen zijn in de toekomst van de markt voor draagbare banden.

Hoewel de meeste functies beschikbaar zijn op alle verbonden Android-apparaten, zijn exclusieve functies zoals gebarenbediening, Find my Ring, verbeterde trackingnauwkeurigheid met een Galaxy Watch en 30% meer batterij-efficiëntie alleen toegankelijk wanneer verbonden met een Samsung Galaxy-smartphone of smartwatch. Deze exclusiviteit trekt Samsung-smartphonegebruikers naar de Galaxy Ring in plaats van naar de huidige marktleidende opties. De reikwijdte voor upgrades en innovatie is echter beperkt vanwege de kleine omvang van de vormfactor en de beperkte hoeveelheid hardware en functies, waarbij toekomstige upgrades waarschijnlijk zullen draaien om het optimaliseren van de batterijduur en het verkleinen van de behuizing. Op de lange termijn kan dit ertoe leiden dat Samsung moeite heeft om upgrades te stimuleren voor toekomstige generaties.

Galaxy

Voor gebruikers die alleen geïnteresseerd zijn in gezondheidsmonitoring, zou de Galaxy Ring de Galaxy Watch kunnen vervangen. Gezondheidsbewuste consumenten zouden echter kunnen overwegen om beide te kopen als ze de flexibiliteit willen van het gebruik van een ander apparaat, terwijl ze de functies voor gezondheidsmonitoring behouden, aangezien de Galaxy Ring en Galaxy Watch in verschillende use cases voorzien. De ring is ideaal voor gebruikers die prioriteit geven aan slaap- en wellness-tracking, en biedt een gestroomlijnde gezondheids- en fitnessoplossing via de verbonden smartphone. De Galaxy Watch daarentegen is bedoeld voor gebruikers die een uitgebreidere smartwatch-ervaring nodig hebben.

Samsung slaagde er ook in om Galaxy AI in de Galaxy Buds3-serie te integreren met exclusieve AI-functies van Samsung die toegankelijk zijn via verbonden Galaxy-smartphones. Om hoge verbindingspercentages te genereren voor premium Galaxy-smartphonegebruikers, was het belangrijk voor Samsung om de juiste waardepropositie te leveren aan verschillende segmenten van de persoonlijke audiomarkt.

De Galaxy Buds3 Pro is gepositioneerd om te concurreren met vlaggenschipmodellen van audio-experts zoals Sony. Deze ultra-premium TWS Buds3 Pro zijn bedoeld om audiofiele Galaxy-smartphonebezitters aan te trekken met toonaangevende audioprestaties, ANC en unieke Galaxy-only functies zoals Live Translate en Interpreter, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn ten opzichte van apparaten van andere leveranciers. Deze herpositionering weerspiegelt een toegenomen bereidheid om te investeren in hoogwaardige audioapparaten naarmate de gebruikstijden jaar na jaar toenemen en tegemoetkomen aan de groeiende vraag van consumenten naar premium audiokwaliteit en functies.

Prijzen

De Galaxy Buds3 spelen een belangrijke rol voor Samsung om gebruikers een solide TWS-optie te bieden als aanvulling op de Galaxy-smartphone. De prijsverhoging naar US$179 onderscheidt de Galaxy Buds3 ook verder van de Galaxy Buds FE, die gericht zijn op een meer massamarktgebruikersbasis. De lagere prijs van de Galaxy Buds FE van US$99 maakt ze geschikter voor promotiebundeling met premium Galaxy-smartphones, waardoor de Galaxy Buds3 een meer premium positionering kan behouden.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!