Witold Kepinski - 31 juli 2024

Apple onthult zijn AI-strategie op WWDC

Tijdens WWDC onthulde Apple Apple Intelligence, waarmee een strategische verschuiving naar AI werd getoond met een focus op hybride modellen, privacyfuncties en empowerment van ontwikkelaars. De toevoeging van GenAI-verbeterde functies verhoogde privacymaatregelen en Siri's personalisatie-upgrades signaleren Apple's toewijding aan innovatie en differentiatie in het evoluerende AI-landschap. Canalys analist Xuan Le Chiew belicht in onderstaande blog de hoogtepunten.

Apple onthult zijn AI-strategie op WWDC image

Tijdens WWDC introduceerde Apple Apple Intelligence, een uitgebreid antwoord aan de industrie op hun AI-strategie, 18 maanden nadat ChatGPT werd gelanceerd. Zoals voorspeld in ons AI-capabele smartphonerapport , zijn de hybride AI-modelbenadering, de focus op de ontwikkelaarscommunity en het onderscheiden door middel van privacyfuncties en Siri-mogelijkheden enkele van de aangekondigde uitstekende functies. Wat opvalt, is de duidelijke boodschap aan consumenten en ontwikkelaars over het implementeren van AI op basis van Apple-waarden, met een aanzienlijke nadruk op de menselijke rol in het besluitvormingsproces.

De algemene aankondigingen sluiten aan bij de standaardaanbiedingen in de sector en zetten tegelijkertijd nieuwe maatstaven om te voorkomen dat het bedrijf achterloopt op zijn concurrenten.

Kenmerken in lijn met de industrie

  • Generative AI-verbeterde functies : GenAI-aangedreven verbeteringen in native iOS-apps worden verwacht in deze update. Door gebruik te maken van zowel on-device als server large language models (LLM's), kunnen gebruikers toegang krijgen tot GenAI-mogelijkheden in dagelijkse use cases zoals contentcreatie, oproepen, communicatie en zoeken. Deze functies zijn bedoeld om de productiviteit van eindgebruikers en de algehele ervaring te verbeteren, hoewel deze vroege GenAI-functies nog maar net voldoen aan de industrienormen.
  • Empowerment van ontwikkelaars : door significante verbeteringen aan Xcode en Swift, samen met de introductie van nieuwe API's, biedt Apple ontwikkelaars een uitgebreide toolkit om top-tier applicaties te creëren. Deze versterkte ondersteuning stimuleert innovatie en verstevigt de positie van de leverancier als de primaire hub voor AI-gedreven services. Dit uitgebreide framework is ontworpen om innovatie in AI-apps te stimuleren, waar first-party features niet voldoende zijn voor gebruikers.

Belangrijkste onderscheidende kenmerken van de industrie

  • Verhoogde privacymaatregelen : hoewel privacy en gegevensbeveiliging de grootste uitdagingen vormen voor leveranciers van apparaten die AI-strategieën nastreven, bieden ze ook geweldige kansen voor degenen die deze problemen kunnen aanpakken. De implementatie van Private Cloud Compute is een belangrijke stap voorwaarts voor Apple om de bescherming te verbeteren, krachtige computermogelijkheden te bieden en tegelijkertijd inherente risico's te minimaliseren. Extra privacyfuncties, zoals toegang tot ChatGPT zonder gebruikersprompts op te slaan of IP-adressen van gebruikers te delen en toestemming van gebruikers te vragen voordat het verzoek naar ChatGPT wordt omgeleid, zijn nuttig en zullen waarschijnlijk nieuwe best practices voor de sector bepalen. Voor Apple zou het prioriteren van deze elementen in hun AI-aanbod een belangrijke onderscheidende factor kunnen zijn, de acceptatie door consumenten bevorderen en strategisch herstel in cruciale markten zoals West-Europa en de VS stimuleren. Nu de zorgen over gegevensprivacy en soevereiniteit toenemen, positioneert Apple's focus op deze aspecten het als marktleider, waardoor het vertrouwen en de loyaliteit onder consumenten en ondernemingen wordt vergroot.
  • Siri wordt persoonlijker : Apple heeft aanzienlijke personalisatie-upgrades voor Siri geïntroduceerd, waardoor de betrokkenheid en het vertrouwen van gebruikers worden verbeterd. Siri is niet langer een simpele zoekassistent, maar is nu uitgerust met een persoonlijkere touch - natuurlijke antwoorden en contextbewustzijn, waardoor toegang tot gegevens zoals e-mail en agenda mogelijk is. Met deze nieuwe generatieve mogelijkheden en uitgebreide toegang tot informatie overstijgt Siri zijn rol als hulpprogramma en evolueert het naar een onmisbare metgezel. Deze upgrade positioneert Siri als een potentiële manier om Apple's ecosysteem te verenigen, door gezondheidsgegevens van horloges, productiviteitsfuncties van Macs, handsfree toegang van AirPods en gepersonaliseerde suggesties te integreren om de eindgebruikerservaring te verbeteren.

AI-inkomstenkansen voor Apple

Canalys schat dat AI-geschikte smartphones in 2028 goed zullen zijn voor 54% van de wereldwijde verzendingen, terwijl 75% van de pc's in 2028 AI-geschikt zal zijn . De on-device AI op smartphones (en pc's) zal ten minste drie inkomstenmodellen voor apparaatleveranciers mogelijk maken: AI-as-a-feature, AI-as-a-service en AI-as-an-interface. Voor Apple gaat het bij het implementeren van AI niet alleen om het inhalen van de verwachtingen van de industrie. Het potentieel om meer inkomstenmogelijkheden te ontsluiten is aanzienlijk.

  • De productdifferentiatiestrategie van Apple: Apple's besluit om AI exclusief te integreren in zijn Pro-assortiment, is een strategische zet om de vraag van consumenten te stimuleren door zijn high-end aanbod te verbeteren. Deze strategie verschuift de interesse van consumenten naar vlaggenschip Pro-modellen, die al goed zijn voor 55% van de totale iPhone-verzendingen in Q1 2024, waardoor Apple's ASP stijgt en de financiële marges van zijn smartphone-assortiment verbeteren. Hoewel dit de basismodellen in het nadeel brengt, met beperkte AI-functionaliteit, kan het helpen de impact op de verkoop te verzachten. Deze aanpak onderscheidt de volgende generatie iPhones verder door AI-software te gebruiken om nieuwe waarde te creëren en gebruikers ervan te overtuigen om de Pro te kiezen boven de niet-Pro-modellen om te genieten van de volledige reeks AI-functies. Op de langere termijn kunnen deze softwareverbeteringen de service-inkomsten stimuleren, aangezien Apple verbeteringen onderzoekt om de gebruikersbinding te vergroten en zijn geïnstalleerde basis te laten groeien.
  • Ecosysteem push: Apple zal naar verwachting geavanceerdere AI-functies voor cross-device oplossingen uitbrengen, waarmee het toonaangevende ecosysteem van apparaten wordt verbeterd en Apple zich verder onderscheidt van de concurrentie. Apple's doel voor zijn IoT-apparaten is altijd geweest om een ​​best-in-class positionering te behouden en AI-mogelijkheden in zijn producten te integreren om deze status te verstevigen. Deze strategische zet zal niet alleen het robuuste ecosysteem van Apple versterken, maar ook ervoor zorgen dat het voorop blijft lopen op het gebied van innovatie en gebruikerservaring. Canalys-gegevens tonen aan dat de verbindingssnelheid van de iPhones en zijn IoT-producten de concurrentie voorblijft. AI-functies om de nauwkeurigheid van gezondheidsregistratie voor Apple Watches te vergroten, de productiviteit voor Macs te verbeteren en de gegevensbescherming voor zijn zakelijke tools te versterken, zouden helpen om de interactie tussen apparaten te verbeteren, wat meer onderscheid biedt ten opzichte van de concurrentie in respectievelijke categorieën en het in staat stelt om de winstgevendheid, merkbinding en service-inkomsten te vergroten. Siri's rol zal cruciaal zijn bij het mogelijk maken van het AI-als-interface-model voor Apple, door de functionaliteit te verbeteren en meer synergie binnen het ecosysteem te creëren, waardoor nieuwe kansen in onbekende segmenten worden geopend.

“Nog één ding”: China

De AI-aankondiging van Apple ging niet in op een cruciale markt: China, Apple's op één na grootste markt qua volume en omzet, goed voor 21% van de wereldwijde iPhone-zendingen en die van de iPhone Pro-serie. In Q1 2024 ervoer Apple een jaar-op-jaar daling van 25% op China, waarbij het marktaandeel daalde van 20% in Q1 2023 tot 15% in Q1 2024. Apple is beïnvloed door de heropleving van Huawei, een bedrijf met sterke volledige waardeketencapaciteiten in AI ( Canalys inzicht in Huawei AI-strategie ). De uitdaging voor Apple op China ligt in de vraag of het Apple Intelligence in de regio kan introduceren, gezien de strenge regelgeving van het land op het gebied van AI-diensten. Zoals besproken in het AI-geschikte smartphonerapport, hebben regelgevingen, waaronder de Personal Information Protection Law (PIPL) van China, invloed op de manier waarop AI-modellen worden getraind en waar inferentie plaatsvindt. Dit kan verschillende AI-algoritmeconfiguraties vereisen om te voldoen aan regionale normen, met name strenge toestemmings- en gegevensverwerkingsnormen. Bovendien zullen alle AI-geschikte smartphones die naar de Chinese markt worden verzonden, waarschijnlijk verplicht worden om een ​​van de commerciële LLM's te gebruiken die door de overheid zijn goedgekeurd. Alle ogen zijn gericht op Apple om te bepalen hoe de lokale vereisten moeten worden aangepakt. Dat gezegd hebbende, de hoge privacynormen en -praktijken die Apple heeft opgezet, zouden een pluspunt kunnen blijken te zijn voor lokale toezichthouders, die tegelijkertijd AI-datasoevereiniteit en gebruikersdatabeheer stimuleren.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!