Witold Kepinski - 31 juli 2024

in memoriam: Randstad oprichter Frits Goldschmeding

Met groot verdriet delen de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Randstad NV mee dat haar oprichter, dr. FJD (Frits) Goldschmeding, vrijdag 26 juli op 90-jarige leeftijd vredig is overleden.

in memoriam: Randstad oprichter Frits Goldschmeding image

Sander van 't Noordende, CEO van Randstad, zegt: "Met het overlijden van Frits verliezen we een groot visionair en een geweldige, inspirerende persoonlijkheid. Frits richtte Randstad op met sterke gemeenschapswaarden en zijn nalatenschap leeft nog steeds voort in ons allemaal. Zijn impact op onze industrie en bijdrage aan de vooruitgang van flexibel werk en HR-diensten in het algemeen zijn over de hele wereld zichtbaar. Hij zal enorm gemist worden door degenen die de eer hadden hem te leren kennen en met hem samen te werken. Dit is een zeer droevige dag voor Randstad en we blijven Frits' familie in onze gedachten houden."

Frits richtte Randstad op met de belofte om ervoor te zorgen dat duurzaamheid op de lange termijn altijd de kern van het bedrijf is. Dit leidde tot de kernwaarden van Randstad - kennen, dienen, vertrouwen, streven naar perfectie en de gelijktijdige promotie van alle belangen - die vandaag de dag nog steeds de basis vormen van onze sterke, op mensen gerichte cultuur.

Carrière

Frits Goldschmeding richtte Randstad op in 1960, nadat hij als onderdeel van zijn master Economie een scriptie had geschreven over uitzendwerk. Hij bekleedde de functie van CEO gedurende 38 jaar, liet het bedrijf groeien en lobbyde actief om het imago van de uitzendbranche te verbeteren en de rechtspositie van uitzendkrachten te versterken. Hij trad in 1999 toe tot de Raad van Commissarissen van Randstad NV en ging in 2011 met pensioen.

Frits Goldschmeding was erevoorzitter van de ABU, de Nederlandse branchevereniging voor uitzendbureaus, nadat hij jarenlang in het bestuur had gezeten. In 1985 ontving Frits Goldschmeding de Koninklijke Onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau. Bij het 35-jarig jubileum van de Randstad Groep werd hij tevens benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1994 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Rochester als erkenning voor de bijdrage die Randstad had geleverd aan de Nederlandse economie en samenleving. Vanwege zijn bijdrage aan de sociaaleconomische ontwikkelingen in België werd hij in 1999 benoemd tot Commandeur in de Orde van Leopold II. Daarnaast ontving hij in 2006 een eredoctoraat van de Nyenrode Business Universiteit. Van 2007 tot 2009 bekleedde hij de functie van hoogleraar. J. Postma Leerstoel voor Ondernemerschap aan de Nyenrode Business Universiteit.

Filantroop

In 2015 richtte hij de Goldschmeding Foundation op, een filantropische stichting. De stichting zet zich in om de manier waarop mensen werken en samenwerken te verbeteren, in de overtuiging dat als we elkaars belangen dienen, we samen werken aan een betere wereld. Met haar kennis, financiering en netwerk ondersteunt de Goldschmeding Foundation veelbelovende initiatieven met aantoonbare maatschappelijke impact. Samen zetten we ons in voor een inclusieve arbeidsmarkt, duurzame manieren van werken en een humane economie. Samen werken aan een betere wereld.

Op de website van het bedrijf is een condoleancegedeelte beschikbaar, met biografische informatie en foto's: https://randstad.com/in-memoriam-frits-goldschmeding/

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!