Witold Kepinski - 02 augustus 2024

Juniper Networks, de Overheid en “native AI”

Het Publieke Private IT (PPIT) Diner,dat door Dutch IT Leaders & Dutch IT Channel bij Sociëteit De Witte in Den Haag werd gehouden, was op een prachtige locatie, het eten was heerlijk en het was goed kennis en ervaring uit te kunnen wisselen met mensen die het IT beleid bepalen in de overheid. Dit zegt Marcel Nootebos (foto), Sales Executive Central Government NL & large accounts bij Juniper Networks.

Juniper Networks, de Overheid en “native AI” image

Als verantwoordelijke voor de klanten in de centrale overheid binnen het Amerikaanse bedrijf Juniper Networks kijkt Marcel Nootebos nauwgezet naar de ontwikkelingen waar overheidsinstanties mee om moeten gaan en hoe deze best te vertalen naar IT strategie.

Juniper Networks heeft een groot aantal klanten in de overheid maar ziet dat er te weinig initiatieven worden genomen om de status quo uit te dagen en te kijken naar innovatievere, eenvoudigere en/of goedkopere oplossingen. Keuzes voor technologieën, architecturen en beveiliging die jaren geleden zijn genomen zijn volgens Nootebos vandaag de dag niet meer het meest geschikt om:

  • de eindgebruiker tevreden te houden in nieuwe Multi Cloud omgevingen,
  • het probleem van te weinig beschikbare en gekwalificeerd IT personeel te kunnen adresseren, en
  • externe cybercrime bedreigingen voldoende af te kunnen weren

Een deel van het probleem ligt volgens Nootebos in het feit dat het lastig innoveren is binnen de overheid. "Het managen van processen en het blussen van brandjes is aan de orde van de dag. Management vertrouwt op het technische personeel, maar juist dat personeel met de juiste kennis en ervaring is moeilijk te vinden. Daarom wordt vaak extern personeel ingehuurd die op basis van hun kennis van de huidige technologie hun werk verrichten, geen goede basis voor innovatie en verandering"

AIOps

Juniper Networks heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de ontwikkeling en acquisitie van nieuwe technologieën. "De keuzes die daarin zijn gemaakt zijn om het leven van de beheerder eenvoudiger te maken (er zijn minder specialisten nodig, generalisten kunnen ingezet worden, minder complexiteit betekent minder downtime), multivendor oplossingen te bieden en om AIOps en ‘intend based networking’ te gebruiken in de technologie om voorspelbaar en proactief in plaats van reactief te kunnen zijn. Hiermee voorkom je problemen in de IT operatie, vóórdat de eindgebruiker er last van heeft en die hiermee de meest betrouwbare ervaring heeft", aldus Nootebos.

Omdat Juniper naast netwerk oplossingen ook security oplossingen levert, is security altijd het fundament van het netwerk. "In tegenstelling tot andere fabrikanten is security er niet los ‘opgeschroefd’ maar volledig van binnenuit geïntegreerd", aldus Nootebos.

Networking & Storage

Een onderwerp wat speelt binnen de overheid is het toepassen van AI op basis van de eigen data en voor de eigen processen, in een soevereine omgeving. "Omdat dit lastig toe te passen is in publieke cloud infrastructuren denken veel instanties er over AI infrastructuren in een eigen private cloud te implementeren. Met de networking voor AI oplossingen van Juniper wordt een eenvoudig te beheren, kostenverlagende en multi-vendor oplossing geboden om deze te bouwen met de GPU (Nvidia, AMD, Intel) en low latency storage oplossing naar keuze", aldus Nootebos.

HPE

Dit jaar is er een overeenkomst gesloten tussen Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Juniper Networks: HPE is voornemens Juniper Networks over te nemen. Het wachten is alleen nog op de verschillende mededingingsautoriteiten wereldwijd. Naar verwachting zal eind 2024 of uiterlijk 2025 Juniper Networks op gaan in HPE, waar de CEO van Juniper Networks de gezamelijke en geïntegreerde netwerk-divisies zal gaan leiden. Onder de HPE vlag ontstaat de één na grootste netwerk en security technologie fabrikant wereldwijd.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!