Witold Kepinski - 04 juli 2024

LG neemt Athom uit Enschede over

LG Electronics (LG) heeft onlangs een belang van 80 procent verworven in Athom, een smart home-platformbedrijf gevestigd in Enschede, Nederland. De overeenkomst omvat plannen om de resterende 20 procent binnen de komende drie jaar te verwerven. Deze strategische zet is gericht op het verbeteren van LG's connectiviteit binnen open smart home-ecosystemen. Door de mogelijkheden van Athom te integreren met LG's Affectionate Intelligence-technologie, streeft LG ernaar om het AI-gedreven tijdperk van woninginnovatie te leiden.

LG neemt Athom uit Enschede over image

LG is van plan om Athom's uitgebreide connectiviteit - die duizenden apparaten, sensoren en verlichtingsapparaten verbindt - te integreren met het generatieve AI-enabled LG ThinQ-platform. Deze integratie is gericht op het creëren van een AI-huis dat optimale ruimteoplossingen levert door een dieper begrip van de klant te krijgen. In LG's AI-huis zullen klanten in contact komen met generatieve AI, die apparaten en IoT-apparaten zal beheren om een ​​gepersonaliseerde omgeving te creëren die is afgestemd op hun voorkeuren.

LG voorziet dat de gedifferentieerde klantervaring van AI-huizen wordt uitgebreid naar verschillende ruimtes waar klanten hun tijd doorbrengen, zoals commerciële ruimtes en mobiliteitsomgevingen, en uiteindelijk het concept van 'Intelligent Space' wordt gerealiseerd en bevorderd.

Athom is een technologiebedrijf dat de smart home hub 'Homey' verkoopt, die verbinding maakt met huishoudelijke apparaten en IoT-apparaten, en ook cloud-abonnementsservices aanbiedt. 'Homey' werd opgericht in 2014 en is de afgelopen tien jaar voornamelijk in Europa uitgebreid, met een trouwe klantenkring van honderdduizenden gebruikers. Vanaf 2023 zijn Homey-apparaten beschikbaar in Australië, Singapore, de VS en Canada, naast Europa.

Bluetooth

Athom heeft zijn eigen hub en besturingssysteem ontwikkeld om een ​​onafhankelijk smart home-ecosysteem te creëren. Het vlaggenschip, Homey Pro, kan verbinding maken met meer dan 50.000 apparaten en ondersteunt verschillende verbindingsmethoden, waaronder wifi, Bluetooth, Z-Wave, Matter en Thread, waardoor het zeer veelzijdig en open is.

De Homey App Store, beheerd door Athom, biedt ongeveer 1.000 applicaties voor het verbinden en bedienen van huishoudelijke apparaten van merken als Philips Hue en IKEA. Veel van deze applicaties zijn gebaseerd op officiële partnerschappen, naast een groot aantal apps die zijn ontwikkeld door de Homey-community. Deze community van ontwikkelaars draagt ​​actief bij aan het open platform van Athom en breidt voortdurend het aanbod van merken en apparaten uit die kunnen worden verbonden met de hub. Gebruikers kunnen eenvoudig een smart home-omgeving creëren door apps te downloaden uit de store en hun apparaten te koppelen.

LG staat op het punt de schaalbaarheid die nodig is voor de implementatie van AI-huizen aanzienlijk te verbeteren, met als doel de hoogste industrienormen te bereiken. Dit zal worden bereikt door de smart home-technologie van het LG ThinQ-platform te integreren met het open ecosysteem en IoT-apparaatconnectiviteit van Athom. De overname van Athom is met name opmerkelijk, omdat LG hiermee apparaten en services van derden in zijn ecosysteem kan opnemen. Deze integratie zal LG dieper inzicht geven in de gebruikspatronen van klanten en de levering van gepersonaliseerde services versnellen.

AI

“De overname van Athom is een hoeksteen voor onze AI-huisactiviteiten", aldus Jung Ki-hyun, executive vice president en hoofd van LG's Platform Business Center. "Door de synergie tussen de twee bedrijven te benutten, zullen we ons open ecosysteem en externe integratieservices uitbreiden, met als doel klanten meer diverse en multidimensionale ruimte-ervaringen te bieden."

Zelfs na de overname zal Athom onafhankelijk blijven opereren, met behoud van zijn bedrijfsactiviteiten en branding. Deze strategie is ontworpen om het groeipotentieel en de unieke sterke punten van Athom te maximaliseren en tegelijkertijd synergieën te bevorderen in het bedrijfsleven, onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden en platformgebruik.

De introductie van het AI-huis door LG, dat het open smart home-platform van Athom integreert met zijn eigen AI-technologie, onderstreept de toewijding van het bedrijf aan de overgang van een hardwaregerichte naar een softwaregebaseerde platformbusiness. In 2021 breidde LG zijn tv-bedrijf uit van hardware naar software door de tv-platformmarkt te betreden met zijn webOS-platform. Om deze verschuiving te ondersteunen, nam LG Alphonso over, een Amerikaans wereldwijd technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in televisiemedia, machine learning en big-data-analyses. Alphonso opereert nu als LG Ad Solutions, een kerncomponent van de webOS-inhoud en -servicebusiness.

Smart Life

LG streeft ernaar om continue relaties met klanten op te bouwen via talloze apparaten die zijn verbonden met het AI-huis, en uiteindelijk te transformeren in een 'Smart Life Solution Company' die gedifferentieerde waarde biedt.

Volgens marktonderzoeksbureau TechNavio zal de wereldwijde smart home-markt naar verwachting groeien van 81,2 miljard dollar in 2023 tot 260,24 miljard dollar in 2028, met een gemiddelde jaarlijkse groeivoet van 26,23 procent.

"LG ontwikkelt zich tot een intelligent ruimteoplossingenbedrijf dat ervaringen in verschillende leefruimtes verbindt en uitbreidt. We zullen strategische investeringen blijven doen om ons bedrijfsparadigma te verschuiven, zoals blijkt uit onze opeenvolgende toetredingen tot platformgebaseerde apparaatservices en -oplossingen zoals het webOS-advertentieplatform en AI home", aldus William Cho, CEO van LG Electronics.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Novutech BN+BW 23-09 tm 14-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!