Witold Kepinski - 03 augustus 2024

Rechter in Gelderland gebruikt ChatGPT als bron

Een kantonrechter in Gelderland heeft ChatGPT gebruikt als bron voor de gemiddelde levensduur van zonnepanelen. Dit schrijft Anna van Duin, Associate Professor of Private Law at University of Amsterdam, op LinkedIn.

Rechter in Gelderland gebruikt ChatGPT als bron image

Anna van Duin meldt op LinkedIn: 'Een kantonrechter in Gelderland heeft ChatGPT gebruikt als bron voor de gemiddelde levensduur van zonnepanelen: zie ECLI:NL:RBGEL:2024:3636, r.o. 5.7. Is dit de Googelende rechter 2.0?

Niet in mijn ogen. Mijn collega Robert Hendrikse maakte de vergelijking met een rechter die een dobbelsteen opgooit om te bepalen wie er gelijk heeft.

ChatGPT is - letterlijk - een taalmodel dat getraind is om patronen te herkennen en met statistische technieken woorden en zinnen te voorspellen. Het biedt geen primaire bronnen die nagetrokken kunnen worden, laat staan gecontroleerd of geverifieerd. ChatGPT doet niet aan fact-checking, en het is zeker geen expert op het gebied van zonnepanelen.

Of, zoals ChatGPT het zelf zegt: "Rechters hebben de verantwoordelijkheid om beslissingen te baseren op betrouwbare en gevalideerde informatie. Aangezien ChatGPT geen expert is en fouten kan maken, is het gebruik ervan risicovol als enige bron voor belangrijke beslissingen".''

Lees hier de hele uitspraak.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!