Witold Kepinski - 03 augustus 2024

Microsoft Dynamics 365 onder vuur voor 'Werknemersbewaking'

Microsoft Dynamics 365 wordt beschuldigd van het faciliteren van uitgebreide werknemersmonitoring. Volgens een recent onderzoek van de Oostenrijkse non-profitorganisatie Cracked Labs maakt de software deel uit van een groeiende trend van algoritmisch management, waarbij werknemers constant in de gaten worden gehouden.

Microsoft Dynamics 365 onder vuur voor 'Werknemersbewaking' image

Field service management, een functie binnen Dynamics 365, stelt werkgevers in staat om mobiele werknemers nauwlettend te volgen via hun smartphones. Dit omvat het bijhouden van locatie, uitgevoerde taken en tijdsbesteding. Hoewel deze technologie bedoeld is om efficiëntie te verhogen, argumenteren critici dat het ten koste gaat van de autonomie en waardigheid van werknemers.

Micromanagement tot in detail 

De casestudy van Cracked Labs (PDF) laat zien hoe werkgevers in Europa deze software gebruiken om werknemers te micromanagen, van veldtechnici tot schoonmaakpersoneel. Werknemers worden precies voorgeschreven wat ze moeten doen, wanneer en waar, waardoor er weinig ruimte is voor eigen initiatief.

Gevolgen voor werknemers 

Deze constante monitoring leidt volgens het onderzoek tot:

  • Verminderde autonomie: Werknemers hebben minder vrijheid in het plannen en uitvoeren van hun taken.
  • Verhoogde stress: De druk om aan alle eisen te voldoen kan leiden tot een verhoogd stressniveau.
  • Gebrek aan respect: Het systeem lijkt weinig rekening te houden met individuele verschillen en omstandigheden.

Niet alleen Microsoft 

Hoewel de casestudy zich richt op Microsoft Dynamics 365, zijn er veel vergelijkbare softwareoplossingen op de markt. Bedrijven als Oracle, SAP, Salesforce, IFS, Nomadia, OverIT, Praxedo, ServiceMax en ServiceNow (VS) bieden soortgelijke functionaliteiten zo meldt The Register.

Wat zijn de gevolgen? 

Wolfie Christl, onderzoeker bij Cracked Labs en een breed onderzoek naar deze gang van ontwikkelingen doet, waarschuwt voor de potentiële misbruiken van deze technologie. "Dit kan gebruikt worden om werknemers onder druk te zetten om sneller te werken en de productiviteit te verhogen," zegt hij. Daarnaast benadrukt hij het belang van overleg met werknemers en vakbonden bij de implementatie van dergelijke systemen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!