Gezichtsherkenning in de schijnwerpers na rellen in VK
De recente rellen in een aantal plaatsen in het Verenigd Koninkrijk hebben geleid tot een verhit debat over de inzet van gezichtsherkenningstechnologie. De Britse Premier Keir Starmer heeft aangekondigd dat hij een bredere uitrol van deze technologie wil om gewelddadige incidenten beter te kunnen bestrijden.
Na de tragische steekpartij waarbij 3 kinderen omkwamen in Southport en de daaropvolgende rellen, waarbij extreemrechtse groepen andere minderheiden aanvallen, pleit Starmer nu voor een nationale eenheid die zich richt op het opsporen en tegengaan van gewelddadige groepen. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is de uitbreiding van gezichtsherkenning, om zo relschoppers te identificeren en te voorkomen dat zij zich naar probleemgebieden verplaatsen zo meldt The Register.
Controverse
De aankondiging van Starmer heeft echter ook tot veel kritiek geleid. Gezichtsherkenningstechnologie staat al jaren onder vuur vanwege zorgen over privacy, discriminatie en de effectiviteit ervan. Eerdere studies hebben aangetoond dat deze technologie vaak fouten maakt, met name bij het herkennen van mensen met een donkere huidskleur.
Bovendien heeft het Britse Hogerhuis eerder al geconcludeerd dat er geen degelijke wettelijke basis is voor het gebruik van live gezichtsherkenning. Er zijn zorgen over het gebrek aan toezicht en de potentiële inbreuk op de privacy van burgers.