Redactie - 06 augustus 2024

Musk daagt OpenAI opnieuw voor de rechter

Elon Musk heeft opnieuw een rechtszaak lopen tegen OpenAI en CEO Sam Altman. Het wringt bij Musk dat het bedrijf vandaag commercieel actief is.

Musk daagt OpenAI opnieuw voor de rechter image

De rechtszaak moet volgens Reuters bepalen of de licentie die OpenAI aan Microsoft geeft voor gebruik van diens technologie wel geldig is. Zo stelt Musk onder meer dat de grote taalmodellen (LLM’s) van OpenAI buiten de deal met Microsoft vallen. Microsoft investeerde miljarden dollars in OpenAI om toegang te krijgen tot hun technologie. Die wordt onder meer in Copilot geïntegreerd.

Eerdere aanklacht ingetrokken

De klacht van Musk komt er nadat hij een vergelijkbare rechtszaak, daterend van februari, in juni zonder uitleg weer had ingetrokken. In beide gevallen claimt Musk dat OpenAI afwijkt van haar oorspronkelijke missie om AI ten voordele van de mensheid te bouwen. Dat terwijl het bedrijf nu winst en commerciële belangen voorop stelt.

Musk was in 2015 een van de medeoprichters van OpenAI, maar verliet de raad van bestuur in 2018.

'Musk ging akkoord met commerciële focus van OpenAI'

Zowel hij als OpenAI hebben nog niet formeel gereageerd op de nieuwe zaak. Maar OpenAI zei in maart nog in een open brief dat Musk in 2017 wel degelijk akkoord ging met een meer commerciële houding van OpenAI, inclusief de oprichting van een commerciële afdeling. Daarbij zegt OpenAI dat Musk meerderheidsaandeelhouder wou zijn, controle over de raad van bestuur wou en CEO wou zijn.

Sindsdien lijkt het alsof Musk vooral jaloers is op het succes van OpenAI. Zo was hij begin 2023 nog een van de ondertekenaars van een brief die opriep om de razendsnelle AI-ontwikkeling te pauzeren om voldoende veiligheidssystemen en toezicht in te voeren. Dat leek achteraf vooral een poging om het bedrijf een beetje in te halen. Nog geen half jaar later lanceerde Musk zijn eigen AI-bedrijf xAI.

Ook recenter, toen Apple vlak voor de zomer liet weten dat het gaat samenwerken met OpenAI, noemde hij dat een groot veiligheidsrisico en wilde hij niet langer dat zijn medewerkers iPhones zouden gebruiken.

In samenwerking met Data News

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Huawei BN+BW 05-09-2024 tm 13-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!