Wouter Hoeffnagel - 06 augustus 2024

Rechter VS: Google beschikt over illegale monopolie op zoekmachinemarkt

Google beschikt over een oneerlijke monopoliepositie op de markt voor zoekmachines door afspraken die het bedrijf maakt met techgiganten over het standaard instellen van zijn zoekmachine. Dit oordeelt een rechter in de Verenigde Staten (VS) in een mededingingszaak aangespannen tegen Google.

Rechter VS: Google beschikt over illegale monopolie op zoekmachinemarkt image

De rechtszaak is aangespannen door het Amerikaanse Ministerie van Justitie en tientallen federale staten. De zaak draait om het standaard instellen van Google als zoekmachine in diverse webbrowsers. Een rechter in het Amerikaanse Washington is hierover kritisch en stelt dat Google zo een illegale monopolie in handen heeft, en zich daarnaast schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie.

Miljarden dollars betaald

De rechtszaak bracht onder meer aan het licht dat Google Apple miljarden dollars betaalde voor het standaard instellen van Google als zoekmachine op iPhones. Gebruikers kunnen deze instellingen aanpassen, maar in de praktijk doen veel gebruikers dat niet. De deal vergroot het marktaandeel van Google op de zoekmachinemarkt.

Google krijgt een boete opgelegd, waarvan de hoogte in een aparte hoorzitting wordt vastgesteld. Google heeft al laten weten in beroep te gaan tegen het besluit.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!