Wouter Hoeffnagel - 06 augustus 2024

Canalys: 18% groei voor tabletmarkt

Het aantal verscheepte tablets wereldwijd is in het tweede kwartaal van 2024 met 18% gestegen tot 35,9 miljoen eenheden, blijkt uit cijfers van Canalys. Tegelijkertijd groeiden de Chromebook-verzendingen met 4%, tot 6,0 miljoen eenheden, aangezien de onderwijsmarkt terugkeerde naar typische seizoensgebonden bestedingspatronen.

Canalys: 18% groei voor tabletmarkt image

"De tabletindustrie heeft een positieve eerste helft van 2024 gehad, en de rest van het jaar zou verdere verlichting moeten brengen na een moeilijk 2023", aldus Canalys-analist Kieren Jessop. "Nieuwe productlanceringen vielen samen met een stijging van de cyclische vraag naar vernieuwing na de toename van de tabletverkoop tijdens de pandemie. Extra innovatie op gebieden zoals displaytechnologie en geïntegreerde AI-functionaliteit zullen naar verwachting verdere interesse van consumenten wekken, met name voor premium tablets. De Chinese tabletmarkt heeft een enorme groei laten zien als gevolg van de agressieve promotiestrategieën van binnenlandse leveranciers, waardoor de tabletpenetratie in het land is toegenomen. Nu deze leveranciers zich richten op internationale expansie, zien regio's zoals het Midden-Oosten en Centraal- en Oost-Europa ook een stijging van de verzendingen. In India hebben overheidsaanbestedingen voor onderwijs de vraag gestimuleerd, met toekomstige groei die wordt verwacht vanwege richtlijnen die de lokale productie van apparaten begunstigen.”

Apple is opnieuw marktleider

In Q2 2024 behield Apple zijn leidende positie op de wereldwijde tabletmarkt, met 13,9 miljoen verzonden iPads en een marktaandeel van 39%. Samsung had een jaar-op-jaar stijging van 13% en verzonden 6,8 miljoen eenheden, gedreven door sterke verkopen van zijn topmodellen en groeiende vraag in opkomende markten in de regio Azië-Pacific.

Huawei behield zijn derde plaats, verscheepte 2,5 miljoen eenheden en realiseerde een jaarlijkse groei van 51%, voornamelijk dankzij vraag in China en EMEA. Lenovo kwam op de vierde plaats, met 2,5 miljoen verzonden eenheden en 16% jaarlijkse groei, omdat het zijn aanwezigheid op de meeste wereldwijde markten versterkte. Xiaomi rondde de top vijf af en overtrof Amazon met een aanzienlijke jaar-op-jaar groei van 106% en 2,1 miljoen verzonden eenheden.

4% meer Chromebooks verscheept

"Chromebook-verzendingen kenden de typische seizoensgebonden piek in het tweede kwartaal, met 4% groei en iets meer dan 6 miljoen verzonden apparaten", aldus Greg Davis, analist bij Canalys. "Chromebook-verzendingen werden dit kwartaal versterkt door regionaal specifieke financieringspakketten voor het onderwijs, zoals het Emergency Connectivity Fund (ECF) in de Verenigde Staten, waarvoor de uitgaven in Q2 2024 moesten worden afgerond. Kortingen in het retailkanaal hielpen ook de vraag van consumenten naar Chromebooks te ondersteunen, met name voor gebruik met eigen apparaten in onderwijsomgevingen. Hoewel we verwachten dat de verzendaantallen in Q3 sequentieel zullen dalen, blijft de algemene trend voor de categorie positief, met zijn voet aan de grond in de onderwijssector en de toegenomen integratie van on-device AI-mogelijkheden in Chromebooks."

Op de Chromebook-markt behield HP de eerste plaats met 1,7 miljoen verzonden eenheden in Q2 2024 voor een marktaandeel van 28%. Met een stijging van 9% op jaarbasis kwam Lenovo op de tweede plaats, met 1,5 miljoen verzonden Chromebooks wereldwijd. Acer, dat dit kwartaal het meest groeide, claimde de derde plaats met 1,2 miljoen verzonden eenheden, gesteund door het succes in overheidsaanbestedingen in de regio Azië-Pacific. Dell en Asus stonden respectievelijk op de vierde en vijfde plaats, die beide te kampen hadden met jaar-op-jaar dalingen in verzendingen.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!