Wouter Hoeffnagel - 08 augustus 2024

Bedrijven besteden veel tijd aan beperken van risico's

AI is voor de meeste bedrijven een belangrijk hulpmiddel voor het vergroten van hun innovatievermogen en concurrerend blijven. Daarnaast besteden veel CIO’s en IT-beslissers veel tijd aan het beperken van risico’s, waardoor ze minder aandacht hebben voor innovatie.

Bedrijven besteden veel tijd aan beperken van risico's image

Dit blijkt uit onderzoek van Pure Storage in samenwerking met het onafhankelijke onderzoeksbureau Vanson Bourne naar de actuele trends en uitdagingen op het gebied van bedrijfsinnovatie. Voor het onderzoek zijn 1.500 CIO’s en IT-beslissers van over de hele wereld ondervraagd over hoe zij hun huidige IT beoordelen in relatie tot de toekomstplannen van hun bedrijf en waar de grootste kansen en uitdagingen liggen. De respondenten waren afkomstig van organisaties met 1.000+ medewerkers en uit diverse private en publieke sectoren.

Sterk verband tussen AI-volwassenheid en innovatievermogen

Het onderzoek brengt een sterk verband aan het licht tussen de mate van volwassenheid op het gebied van AI en innovatievermogen. Bijna alle ondervraagden (93%) gaven aan dat AI hen de grootste kansen biedt om hun organisatie te transformeren. 80% is nu al bezorgd dat hun bedrijf de boot zal missen als er niet snel genoeg infrastructuur wordt gebouwd om AI te ondersteunen. Ruim tweederde (41%) geeft zelfs aan dat ze in de toekomst een ‘AI-first’ strategie willen hanteren om het succes van het bedrijf duurzaam te vergroten.

Vrijwel elke ondervraagde (99,7%) gaf aan dat hun bedrijf plannen maakt voor of zich voorbereidt op AI, of al AI gebruikt. Naast het stimuleren van innovatie wordt verwacht dat AI de efficiëntie verhoogt (55%), klantervaring persoonlijker maakt (47%) en het gebruik van klantgegevens in de besluitvorming verbetert (44%).

Welke risico's kennen de grootste impact?

86% van de ondervraagde IT-beslissers geeft aan dat het verkleinen van het risicoprofiel van hun organisatie de hoogste prioriteit heeft. Risico’s met de grootste impact zijn onder andere:

  • cyberdreigingen (42%); beheer van meerdere verschillende systemen (34%); stijgende cloudkosten (30%) en stijgende energiekosten (28%)
  • Bijna tweederde (63%) zou liever meer tijd besteden aan innovatie in plaats van aan het beheren van risico’s. Daarnaast geeft 58% aan dat hun bedrijfsbehoeften vereisen dat er meer tijd aan innovatie wordt besteed.
  • Maar liefst 88% van de IT-beslissers vindt dat het budget dat nu wordt besteed aan het verminderen van cyberdreigingen beter gebruikt kan worden om innovatie te stimuleren met IT.
  • Alarmerend is dat iets meer dan de helft (51%) van de IT-teams het te druk heeft met beheer en ‘brandjes blussen’, waardoor ze geen tijd hebben om te innoveren. Hierdoor kunnen bedrijven een grote achterstand oplopen ten opzichte van de concurrentie.

Aanbevelingen

Pure Storage heeft vier aanbevelingen om organisaties te helpen met deze problemen

  1. Hoewel de focus op innovatie bewonderenswaardig is, moet er een gezonde balans zijn met cyberweerbaarheid. Een pre-, during- en post-attack plan voor minimale downtime en impact is essentieel om cyberrisico’s te beperken.
  2. Om aan de prestatie-eisen te voldoen en tegelijkertijd het stroomverbruik en de CO2-impact van datacenters te verminderen, is het verstandig om te optimaliseren met een hybride infrastructuur benadering. Daarnaast zouden organisaties moeten onderzoeken of een as-a-Service/cloud operating model kan helpen en zouden organisaties moeten investeren in technologieën die het totale energieverbruik en de fysieke ruimte helpen verminderen.
  3. Beoordeel of je ook echt klaar bent voor AI. AI-infrastructuur moet voorspelbare prestaties, eenvoudig beheer, betrouwbaarheid bieden en stroom- en ruimteverbruik verlagen, door een mix van on-premises en cloud.
  4. Stel een robuust herstelplan op met meerlaagse veerkracht, onveranderlijke en onuitwisbare snapshots en ultrasnel dataherstel.

“Veel organisaties vinden modernisering zo ingewikkeld dat ze niet weten waar ze moeten beginnen. De bevindingen van dit onderzoek geven echter hoop. Organisaties willen hun IT-systemen vereenvoudigen en ‘tech debt’ verminderen en daarnaast minder tijd besteden aan het blussen van brandjes. Zo kunnen ze sneller innoveren, risico’s beperken, meer succes behalen met AI en hun duurzaamheidsdoelstellingen bereiken”, zegt Joao Silva, VP & GM, EMEA bij Pure Storage.

Het volledige rapport ‘The Innovation Race’ is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!