08 augustus 2024

CIO’s willen multi-cloud, vrijheid van gegevensverkeer en bescherming tegen ransomware

Innovatie, inbreuken op gegevensbescherming, modernisering, beveiliging en AI: wat willen beslissers op het gebied van DevOps en platform-engineering in 2024 (en daarna), wat vrezen ze en waarin zullen ze investeren?

CIO’s willen multi-cloud, vrijheid van gegevensverkeer en bescherming tegen ransomware image

Het schrikbeeld van ransomware

Laten we beginnen met cyberdreigingen. Volgens de zesde jaarlijkse Enterprise Cloud Index van Nutanix zijn ransomware en malware de grootste dreigingen op het gebied van applicatie- en gegevensbeheer. Meer dan vier op de tien respondenten meldt dat ze bescherming tegen deze twee dreigingen als een grote uitdaging zien. Dit komt niet als een verrassing: ransomware boezemt niet alleen IT-medewerkers angst in, maar ook senior executives die de potentiële schade aan financiën, reputatie en moreel begrijpen.

Ransomware vormt een grotere dreiging dan ooit: het haalt belangrijke services offline en gijzelt het bedrijf effectief. De payload kan enorm zijn: 71% van de respondenten die zijn aangevallen, had dagen of zelfs weken nodig om de bedrijfsactiviteiten weer op niveau te krijgen.

Het is dan ook geen wonder dat 78% beschermende oplossingen wil inzetten. Velen wenden zich tot nieuwe benaderingen die verder gaan dan het maken van back-ups. Zij willen real-time monitoring en een effectieve ondersteuning, zodat organisaties binnen een kwartier na een aanval weer optimaal functioneren.

Wisselen tussen clouds

Hoe zit het met de positieve punten? Het goede nieuws is dat organisaties een - ten aanzien van de inzet van IT - pragmatische houding hebben. Vandaag de dag wordt steeds vaker de voorkeur gegeven aan een hybride multi-cloud.

Hierdoor kunnen CIO’s een ‘horses for courses’-aanpak volgen waarbij workloads daar geplaatst worden waar zij het beste passen, of het nu gaat om cloud, edge, on-premises datacenters, hosting of een combinatie hiervan. 90% van het panel zei dat ze een ‘cloud smart’-houding aannemen. We verwachten dat het aandeel respondenten dat overstapt op hybride multi-cloud binnen drie jaar verdubbelt tot 35% van de respondenten.

Hybride multi-cloud biedt ultieme flexibiliteit, prestaties, beveiliging, dynamische dataservices (zoals back-up en snapshotting), datasoevereiniteit, AI-duurzaamheid en kostenbeheersing. Door de breedte van applicaties, workloads en behoeften, zijn interoperabiliteit en een compleet overzicht van provisioning controles van groot belang om waarde te garanderen en gegevensverlies te voorkomen.

De ideale situatie is een dynamische omgeving waarin cloud-orkestratie het eenvoudig maakt om naar behoefte te switchen tussen workloads en applicaties op verschillende platforms. Bijna alle respondenten (95%) zeggen dat ze het afgelopen jaar van workload-platform zijn gewisseld. Waarom? Omdat IT en de bedrijven die ze bedienen de beveiliging moeten versterken en moeten innoveren op verschillende momenten, afhankelijk van de behoeften. Dit is meer dan ooit het geval: conflicten, geopolitiek en verkiezingen, een onrustige economie, het streven naar netto-nul en voortdurende globalisering betekenen dat organisaties in staat moeten zijn om van productaanbod te veranderen, waardeketens opnieuw te ontwerpen, dynamisch prijzen te bepalen, van kanaal te veranderen, op nieuwe manieren de markt op te gaan, en IT-diensten in een oogwenk te kunnen schalen. Dit is alleen mogelijk met een optimaal aanpasbaar technologieplatform.

Databases zijn hier een goed voorbeeld van: database workloads worden vaak verplaatst, maar het beheren van databases op verschillende platforms is ook genoemd als een van de grootste uitdagingen waar respondenten mee te maken hebben. Het antwoord is een control plane waarmee deze opslag eenvoudig kan worden overgezet, ongeacht het platform of de leverancier. Maar dit is niet gemakkelijk: 35% geeft aan dat migratie van workloads en applicaties wordt belemmerd door obstakels in de IT-infrastructuur.

Moderniseren voor verbetering

Het moderniseren van de infrastructuur wordt gezien als een route naar die gewenste ultraflexibele staat om technologieën zoals AI te adopteren. Vandaag de dag zegt meer dan een derde (37%) dat het uitvoeren van AI-toepassingen op de huidige infrastructuur een uitdaging is.

Door overal - inclusief de edge - te verfijnen, geven organisaties zichzelf de best mogelijke kans om te profiteren van de opmars van nieuwe technologieën. Ze zorgen zo voor inzicht in gegevens, waar deze zich ook bevinden.

Velen zeggen dat ze moderniseren om te innoveren, terwijl anderen op zoek zijn naar meer inzicht in data en datasoevereiniteit voor goed bestuur. Modernisering is vandaag de dag echter nog lang geen besliste zaak. Neem bijvoorbeeld containers: slechts 4% van de respondenten zegt dat al hun applicaties gecontaineriseerd zijn en 35% zegt dat minder dan de helft van de apps gecontaineriseerd is.

IT is onderdeel van verduurzaming

Ook de wereldwijde drang naar duurzaamheid wordt weerspiegeld in dit onderzoek: bijna alle respondenten (98%) zeggen dat hun organisatie een vorm van duurzaamheidsinitiatieven ondersteunt. De ontwikkelingen gaan snel: 51% van de organisaties geeft aan dat ze hun vermogen om afval te verminderen hebben verbeterd en 44% zegt dat ze hun vermogen om broeikasgassen en koolstofuitstoot te verminderen hebben verbeterd. Meer dan de helft (52%) heeft de IT gemoderniseerd om de duurzaamheid te verbeteren, maar er is ruimte genoeg om nog veel meer te doen.

Kortom: dit is IT in 2024. Leiders moeten initiatief nemen. Ze zijn van plan om silo’s te verwijderen en hun gebouwen flexibeler te maken. Om deze doelen te bereiken zijn investeringen, gewaagde plannen en strak management nodig. Het rapport van volgend jaar moet uitwijzen in hoeverre zij hierin zijn geslaagd.

Door: Sammy Zoghlami (foto), SVP EMEA bij Nutanix

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!