Redactie - 09 augustus 2024

Topleveldomein .internal door ICANN goedgekeurd voor interne netwerken

ICANN, de organisatie die de toplevel domeinen (TLD's) toewijst, maakt het TLD .internal exclusief beschikbaar voor interne netwerken, bij bedrijven of thuis. Dat betekent in de praktijk vooral dat overheden of commerciële bedrijven het TLD nooit kunnen aanvragen.

Topleveldomein .internal door ICANN goedgekeurd voor interne netwerken image

Door het besluit van ICANN kan je indien je apparaten of servers op een intern netwerk host een eigen domeinnaam geven die eindigt op .internal. Dergelijke domeinnamen zijn enkel toegankelijk vanaf het eigen netwerk.

Ruimte voor meer TLD's

ICANN opende enkele jaren geleden de deur voor meer TLDs. Sindsdien zie je naast de landen (country code TLD’s zoals .be, .nl, .fr enz…) en de korte TLD’s (.com, . org, …) ook langere TLD’s zoals .travel, .gift of .games. De mogelijkheid lag sinds begin dit jaar op tafel en werd eind juli door ICANN goedgekeurd.

Met de beslissing verankert de organisatie vooral de mogelijkheid dat .internal niet kan worden aangevraagd door commerciële partijen. Maar het haalt mogelijk ook wat verwarring weg. Zo zijn er fabrikanten van netwerktoestellen die al eigen interne domeinen gebruiken, maar dat is niet naar de zin van ICANN, omdat het niet altijd duidelijk was dat het enkel om interne domeinen ging.

In samenwerking met Data News

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!