Wouter Hoeffnagel - 14 augustus 2024

Gartner: Everyday AI en digitale werknemerservaring zijn binnen twee jaar mainstream

Everyday AI en digitale werknemerservaring (DEX) zijn naar verwachting over minder dan twee jaar mainstream, meldt Gartner in zijn Hype Cycle for Digital Workplace Applications, 2024.

Gartner: Everyday AI en digitale werknemerservaring zijn binnen twee jaar mainstream image

“Everyday AI belooft digitale frictie weg te nemen door werknemers te helpen schrijven, onderzoeken, samenwerken en ideeën te bedenken,” aldus Matt Cain, Distinguished VP Analyst bij Gartner. “Het is een kernonderdeel van DEX, een geconcentreerde inspanning om digitale frictie weg te nemen en de digitale behendigheid van het personeel te verbeteren, wat op zichzelf een van de belangrijkste factoren is die de organisatorische welvaart tot 2030 zal stimuleren.”

2024 is een cruciaal jaar geweest voor leiders van digitale werkplektoepassingen, aangezien de focus op hybride en op afstand werken afneemt en de behoefte aan een strategische concentratie op Everyday AI toeneemt. Everyday AI staat op de piek van opgeblazen verwachtingen in de Gartner Hype Cycle for Digital Workplace Applications, 2024 (zie afbeelding 1).

Afbeelding 1. Hype Cycle for Digital Workplace Applications, 2024

Bron: Gartner (augustus 2024)

Productiviteit van werknemers te verbeteren

"Everyday AI-technologie is bedoeld om werknemers te helpen werk snel, volledig en met vertrouwen te leveren", aldus Adam Preset, VP Analyst bij Gartner. "Het ondersteunt een nieuwe manier van werken, waarbij intelligente software meer fungeert als een samenwerker dan als een hulpmiddel. De digitale werkplek betreedt nu het tijdperk van Everyday AI."

Nu technologieleveranciers op zoek zijn naar manieren om de productiviteit van werknemers te verbeteren die verder gaan dan traditionele applicatie- en functieverbeteringen, kunnen ze kijken naar Everyday AI. Deze technologie levert niet alleen productiviteitsvoordelen op, maar biedt ook nieuwe verkoopbare aanbiedingen, zoals hulpmiddelen om werknemers te helpen relevante informatie te vinden en te synthetiseren, vragen uitgebreider te beantwoorden en werkartefacten gemakkelijker te produceren.

"Everyday AI zal geavanceerder worden en e-mailen en chats en e-mailberichten sorteren en samenvatten naar services die een rapport kunnen schrijven met minimale begeleiding", aldus Preset. "In veel opzichten is Everyday AI de toekomst van de productiviteit van werknemers."

Meer nadruk op een ​​DEX-strategie

Bijna alle werknemers worden digitale werknemers, omdat ze meer tijd besteden aan het werken met technologie dan ooit tevoren. Daarom moeten organisaties een strategie hebben om DEX te meten en te verbeteren om talent aan te trekken en te behouden om de betrokkenheid van werknemers te verbeteren en de discretionaire inspanning en intentie om te blijven te maximaliseren.

Bedrijfsleiders zijn op zoek naar begeleiding over hoe technologie de productiviteit en organisatorische afstemming kan helpen verhogen. DEX benadrukt best practices die de digitale behendigheid vergroten, talent aantrekken en behouden en werknemers helpen om bedrijfsresultaten te behalen.

Trog van desillusie

DEX bevindt zich in de trog van desillusie op de Hype Cycle, wat betekent dat de interesse afneemt omdat experimenten en implementaties niet leveren. Om de aantrekkingskracht en relevantie rondom DEX te vergroten, moeten bedrijfsleiders een holistische benadering hanteren bij IT- en niet-IT-partners om een ​​zinvolle omgeving te creëren die werknemers in staat stelt om nieuwe manieren van werken te omarmen.

Gartner-klanten kunnen meer lezen in "Hype Cycle for Digital Workplace Applications, 2024."

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!