Wouter Hoeffnagel - 14 augustus 2024

Noyb dient klachten tegen X in bij Europese toezichthouders over trainen AI met gebruikersdata

De Oostenrijkse privacyorganisatie noyb dient bij diverse Europese privacytoezichthouders waaronder de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens een klacht in over social media-platform X. Het stelt dat X zijn chatbot Grok zonder toestemming traint met data van Europese gebruikers, en wil dat de toezichthouders hiertegen optreden.

Noyb dient klachten tegen X in bij Europese toezichthouders over trainen AI met gebruikersdata image

Noyb stelt dat X niet alleen data van gebruikers zonder toestemming gebruikt voor het trainen van Grok, maar gebruikers hiervan ook niet op de hoogte te hebben gesteld. Eerder deze maand startte de Ierse Data Protection Commission (DPC) al een rechtszaak tegen X vanwege het illegaal verwerken van persoonsgegevens. Het platform zei hierop toe voorlopig geen gegevens van Europese gebruikers meer te zullen gebruiken voor het trainen van AI.

'DPC handhaaft AVG niet volledig'

Noyb is echter van mening dat de Ierse DPC de AVG niet volledig handhaaft. Max Schrems, voorzitter van noyb: "De gerechtelijke documenten zijn niet openbaar, maar uit de hoorzitting hebben we begrepen dat de DPC de wettelijkheid van deze verwerking zelf niet in twijfel trok. Het lijkt erop dat de DPC zich zorgen maakte over zogenaamde 'verzachtende maatregelen' en een gebrek aan medewerking van Twitter. De DPC lijkt actie te ondernemen rond de randen, maar gaat het kernprobleem uit de weg." Het wil met klachten in Oostenrijk, België, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Nederland, Spanje en Polen afdwingen dat X volledig aan de EU-wetgeving voldoet.

"We hebben de afgelopen jaren talloze gevallen gezien van inefficiënte en gedeeltelijke handhaving door de DPC. We willen ervoor zorgen dat Twitter volledig voldoet aan de EU-wetgeving, die - op zijn minst - vereist dat gebruikers in dit geval om toestemming wordt gevraagd", aldus Schrems. "Bedrijven die rechtstreeks met gebruikers communiceren, moeten hen gewoon een ja/nee-melding laten zien voordat ze hun gegevens gebruiken. Ze doen dit regelmatig voor een heleboel andere dingen, dus het zou zeker ook mogelijk zijn voor AI-training."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Novutech BN+BW 23-09 tm 14-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!