Wouter Hoeffnagel - 16 augustus 2024

Een op de drie Europese werknemers: AI kan betere baas zijn dan de mens

Steeds meer Europese werknemers ziet kunstmatige intelligentie (AI) als een teamlid op werk. Bijna een derde (29%) denkt dat AI een eerlijkere baas kan zijn dan een mens vanwege de onpartijdigheid. Daarnaast voorziet vier op de tien (41 procent) van de respondenten dat kinderen in de nabije toekomst les krijgen via virtuele ervaringen en Metaverses.

Een op de drie Europese werknemers: AI kan betere baas zijn dan de mens image

Dit blijkt uit cijfers van Kaspersky. Op basis van statistieken van Similarweb heeft ChatGPT, een van 's werelds populairste chatbots, 153 miljoen bezoeken gehad in de eerste maand na de lancering in november 2022. In april 2024 bereikte het een piek van 2 miljard bezoeken. In het licht van de snelle ontwikkelingen op het gebied van AI heeft Kaspersky een diepgaand onderzoek uitgevoerd naar het huidige niveau van vertrouwen in AI. In het onderzoek is gekeken naar de rol van AI, van managementfuncties op de werkplek tot aan hulp bij belangrijke beslissingen in het leven.

Onvermijdelijk onderdeel van het leven

Bijna de helft van de respondenten (48%) is van mening dat AI al een onvermijdelijk onderdeel van hun leven is, waarbij 38 procent positief is over het potentieel van AI om spannende mogelijkheden te creëren en de toekomst te verbeteren. De meerderheid van de respondenten denkt dat AI capaciteiten heeft op creatief gebied – 64 procent gelooft dat AI een geloofwaardige producent van kunstwerken is.

De helft van de respondenten (50%) zou AI willen gebruiken om hun dagelijks leven efficiënter te maken. AI kan hierdoor worden beschouwd als een metgezel en assistent in het dagelijks leven. 38 procent van de respondenten wil een AI-chatbot gebruiken om online gesprekken te voeren en 25 procent zou het gebruiken om hen te helpen de juiste partner te vinden op een datingapp. 44 procent gelooft zelfs dat menselijke relaties zullen veranderen door de impact van AI als virtuele personages echte partners gaan vervangen.

'Steeds vaker ingezet als waardevol hulpmiddel'

"We zien dat AI steeds meer wordt gebruikt als een waardevol hulpmiddel dat mensen op verschillende gebieden helpt. Naast traditionele toepassingen, zoals het verwerken en analyseren van gegevens, worden intrigerende persoonlijke taken aan AI toevertrouwd, zoals romantiek, onderwijs en werk. Naarmate AI-technologieën zich blijven ontwikkelen, wordt hun potentieel om innovatie te stimuleren en menselijke ervaringen te verbeteren nog groter. Deze vooruitgang brengt echter ook onverwachte risico's en geavanceerde bedreigingen met zich mee. Deze bedreigingen zijn variërend van overmatig vertrouwen - te veel vertrouwen stellen in AI-advies - tot door AI gegenereerde phishing, deepfakes en identiteitsdiefstal. Dit zijn de uitdagingen die we op meerdere niveaus moeten aanpakken," zegt Vladislav Tushkanov, Research development group manager bij Kaspersky.

Het volledige rapport is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!